Съюзът на съдиите в България излезе с остра реакция. В

...
Съюзът на съдиите в България излезе с остра реакция. В
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите възропта срещу избора на Сарафов за главен прокурор

Съюзът на съдиите в България излезе с остра реакция. В свое мнение организацията прикани Висш съдебен съвет да дефинира нов изпълняващ длъжността основен прокурор. Съдиите дефинират избора на Борислав Сарафов като " следващото срамно решение, което тежко поврежда престижа на правосъдната власт ".

Те допълват, че изборът на изпълняващ длъжността основен прокурор е отвън компетентността на Прокурорската гилдия и би трябвало да се гласоподава по прилика с разпоредбите за избор на основен прокурор – от Пленума на Висш съдебен съвет и с болшинство от 13 гласа.

Припомнят, че с " декларацията ни от 17.05.2023 година, излагайки съответни причини, призовахме ВСС  да в профил от служба както Иван Гешев, по този начин и Борислав Сарафов като основни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на непозволено въздействие върху висши представители на правосъдната власт, в това число членове на самия Висш правосъден съвет ".

По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки подозрения за интегритета му, се показва в мнението.

" Настояваме Пленумът на Висшия правосъден съвет да организира изключително съвещание и в сходство със своите пълномощия да дефинира краткотрайно изпълняващ длъжността " Главен прокурор на Република България ", се показва в документа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР