Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България

...
Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България
Коментари Харесай

Директорите на училища са против увеличаване на часовете в прогимназията

Съюзът на работодателите в системата на националната култура в България не поддържа направените оферти от МОН в Проекта за Наредба за изменение на образователния проект. Директорите на учебните заведения бяхме мощно сюрпризирани от неочакваната смяна наложила импортираните оферти за неразбираема редакция на типовия образователен проект за 5-и, 6-и,7-и клас.
Прочетете още
Такава редакция не може и не трябва да се прави вследствие на анонимни анкети, както даже е написано в претекстовете към импортираното предложение, а след задълбочено професионално разискване. Това написа в пост във фейсбук водачът на организацията и шеф на столичното 119-о приблизително учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " Диян Стаматов, представен от.

Подобни промени имали смисъл единствено и само след промени в образователното наличие за 5-и, 6-и и 7-и клас по препоръчаните образователни предмети.

В противоположен случай, съгласно нас, се предлага да има самоцелно увеличение на часовете и учениците да затвърждават и договарят неща, които по този начин и не са разбрали, са неразбираеми, като се разчита на механично запаметяване.

Часовете в прогимназиалния курс - от 5-и до 7-и клас, ще бъдат по-кратки с 5 минути, само че пък ще бъдат повече на брой. Децата ще са в час 40, а не по 45 минути, както сега е в 3-и и 4-и клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията единствено там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се понижават по напътствие на министъра на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова за равнопоставеност на всички възпитаници от тези класове.

" Въвеждането на 40-минутни образователни часове ще редуцира общото време за образование. Това ще се отрази върху усвояването на материала изключително по основни предмети като български език и литература и математика, които се учат с максимален брой часове ", обясниха от МОН в края на предишния месец.

Затова предложиха да се усили броят часове по български и литература с половин час седмично в 5-и и 6-и клас и по математика - също с половин час, в 5-и, 6-и и 7-и клас. Наред с това извършените анкети измежду учители и възпитаници за образователните стратегии демонстрират нужда от увеличение и на часовете по география и стопанска система в 5-и клас - още веднъж с половин час седмично.

От Съюза на работодателите дадоха причини за неналичието си на поддръжка:
Предложенията ще доведат до ежедневна седемчасова натовареност на учениците от 5-и,6-и и 7-и клас. Това не е здравословно, води до още по-силно физическо обездвижване и няма да бъдат реализирани никакви действителни цели;С възможната смяна се заплашва всекидневно живота и здравето на всички възпитаници от 5,6,7 клас, като те ще завършват всеки ден часовете си в учебните заведения на две смени към 19,10 часа, едвам по-късно ще се придвижват до домовете си. Учениците, за които има обезпечен учебен превоз, едвам след края на упоменатите часове ще бъдат извозвани до обитаемоте им места, включително и в студените и заледени зимни вечери. За нас това е една недобре премислена и рисковано рискова стъпка, която МОН би трябвало съществено да преосмислиПредложенията не са финансово обезпечени. Училищата нямат наличния финансов запас, с цел да подсигуряват реализирането на измененията в образователния проект. Това би довело до обществено неодобрение измежду учителските среди и борба с учебните управления, което още веднъж няма да осмисли позитивно просветителните дейностиСпоред нас предлаганите повече часове НЕ значат повече познания по български език и математика, откакто не е направена никаква редакция на образователното наличие. Учениците ще затвърждават още от и без друго неразбираемото наличие, което допуска единствено възпроизвеждане, а не осмисляне и функционални знанияПредложенията на МОН ще причинят 13-часово престояване на учениците от целодневната организация, а тя ще е мощно компрометирана.Предложенията ще доведат до спомагателен кадрови недостиг по предмети, където през последните 5 години и без друго няма претенденти. В едно огромно учебно заведение ще се наложи назначение на по един експерт по български и по математика, което на национално равнище ще докара до сериозен проблем.Господин Министър, шефовете от СРСНПБ се обръщаме към Вас с позиция, че нищо НЕ постанова незабавния темперамент от препоръчаните промени, а Вие ще се наложи да поемете всички негативи разказани в мнението ни!Всички желаеме умни, само че най-много здрави българчета, обобщават шефовете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР