Съюзът на българските журналисти (СБЖ) поиска оставката на генералния директор

...
Съюзът на българските журналисти (СБЖ) поиска оставката на генералния директор
Коментари Харесай

Съюзът на журналистите поиска оставката на ръководството на БНР

Съюзът на българските публицисти (СБЖ) изиска оставката на генералния шеф на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. В писмо, публикувано до медиите, от съсловната организация акцентират, че настояването им е " по отношение на осъществените груби административни нарушавания, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и осъществяването на лиценза на стратегия " Хоризонт ".

От Съюз на българските журналисти желаят също по този начин Съветът за електронни медии (СЕМ) да освободи от служба и членовете на Управителния съвет на БНР, защото радиото било в " невиждана рецесия ".

" Доказателства за това са: свалянето от ефир на дългогодишната радиожурналистка Силвия Великова – одобрен и безспорен специалист в отразяването на правната проблематика, петчасовото прекратяване на излъчването на " Хоризонт " в националния радиоефир на 13-и септември, оставянето на националната радиопрограма без оперативно управление сега ", написа още в мнението на Съюз на българските журналисти.

Повече по тематиката за рецесията в радиото четете тук.

Според съсловната организация всичко протичащо се в БНР през последните дни било " ясно доказателство за посягане против свободата на словото ". От Съюз на българските журналисти напомнят и част от биографията на техническия шеф на медията Пламен Костов, който е разследван за закононарушение по работа, защото отговорността за решението за прекъсването на програмата е негова.

" Генералният шеф на БНР носи директна виновност за назначението на висока управителна позиция на човек без никакъв административен опит. За механически шеф Светослав Костов си е избрал човек, злепоставен още по времето на премиера Иван Костов като проводник на напрежение в БНР, тогава в качеството му на административен шеф, подменил новинарските екипи и трансферирал сигнала към друго студио, с цел да отстрани гласа на новинарите от " Хоризонт ". Сега Пламен Костов е основен обвинен за прекъсването на излъчването на " Хоризонт ", само че никога той не е работил самичък! Този път " главанаците " грубо се издъниха и лъснаха отвратителните способи, с които овластени фактори се пробват да пресират медиите, когато те не желаят да играят по свирката им. ", пишат още публицистите.

Според тях, в случай че обстоятелствата към случая не се изяснят, а " имената на подмолните поръчители не бъдат разобличени и те не понесат своето наказване, в българската медийна среда ще продължи да господства уродливото " телефонно " право и ще бъде убита вярата на милиони българи за действителна демократична смяна ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Натискът над БНР (42)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР