Съюзът на българските журналисти (СБЖ) осъди поведението на адвокатката на

...
Съюзът на българските журналисти (СБЖ) осъди поведението на адвокатката на
Коментари Харесай

СБЖ осъди поведението на Татяна Дончева, нападнала журналист

Съюзът на българските публицисти (СБЖ) осъди държанието на адвокатката на Гриша Ганчев - Татяна Дончева, която атакува репортера на Канал 3 Снежана Хитова преди дело на клиента си в Специализирания углавен съд.

Комисията по нравственос се сезира след сигнал от медията и на 29 септември 2017 година организира съвещание, на което членовете й се запозннаха с видеозаписа от случая.

Ето и писмото без редакторска интервенция

На 21 септември 2017 година Татяна Дончева, юрист на предприемача Гриша Ганчев, не е разрешила на репортерката Снежана Хитова да зададе въпроса си към нейния клиент пред зала на Специализирания углавен съд. Гриша Ганчев – бивш герой, а в този момент – предприемач, е човек, непрекъснато защитаван от бодигардове.

Във видеозаписа, документиращ случая, се виждат и чиновници на правосъдната полиция. Бизнесменът в началото очевидно демонстрира подготвеност да отговори на репортерското запитване, само че стрелващата се из веднъж Татяна Дончева не позволява това. Без още ясно да знае защо ще стане дума, тя си разрешава да изблъсква репортерката и прави опити да й отнеме микрофона. С това си нападателно държание адвокатката и някогашен депутат попречи на телевизионния екип да си прави работата, като влезе неприемливо и непозволено в ролята и на правосъдна защита, и на телохранител, а и на цензор.

1. Комисията по нравственос на Съюз на българските журналисти показва безапелационната си позиция в отбрана на свободата на словото и на правото на публицистите да задават въпроси за да обезпечават и популяризират информация от публичен интерес.

Абсолютно неприемливи са дейностите на институции и лица, с които се вършат опити да се попречва работата на медиите. Като прочут правист и някогашен парламентарист госпожа Дончева би трябвало освен да съблюдава, само че да пази и обезпечава обезпечените от Конституцията на Република България независимост на словото (Чл. 39) и правото на всеки да търси, получава и популяризира информация (Чл.41), което е и същността на журналистическата специалност и труд.

Изразявайки своята поддръжка на репортерката Снежана Хитова, сме безапелационни: всевъзможни прояви на назадничавост и форми на експанзия против публицисти и тяхната работа са неприемливи.

Убедени сме, че тази позиция се споделя от цялата колегия – наш дълг е да реагираме незабавно и на място със съпричастност и взаимност всякога, когато обществена персона слага под опасност работата на публицистите в България, чиято задача е да осведоми обществото. Нашата взаимност би могла да се изрази в изключването за известно време поради обидното и неприемливо държание на персони към публицисти (като речовитата другояче адвокатка) от листата на евентуалните посетители в студиата на малкия екран ни. Но в случай че в гилдията ни към момента няма единение, има нравственос.

Опирайки се на нея, Комисията по нравственос на Съюз на българските журналисти приканва тогавашната добра ораторка в Народното събрание да се извини за държанието си против репортерката Снежана Хитова. И да напомним, че пари и каузи се печелят и губят, само че неприятната популярност остава.

2. Комисията по нравственос желае да осветли още един миг, провокиран от снимания на видеото случай. Още от първите фрагменти на видеото излиза наяве, че определеният миг от репортерката за задаване на въпрос не е напълно подобаващ. Човек, на който следва да влезе в правосъдна зала – (дори той да е недосегаемият и непроходим Гриша Ганчев), естествено, не е надъхан да приказва с представители на медии, още повече по въпрос, настрана от идното дело. Закъснението на правосъдното съвещание не е задоволителен претекст в интерес на репортерката.

Комисията по нравственос на Съюз на българските журналисти, както уточни нагоре, не утвърждава нападателно държание против публицист, който извършва своята работа. Но не трябва да забравяме, че юристите съставляват клиентите си в съда и при други противоречиви обстановки техните препоръки и съвещания пред вратите на правосъдната зала са с преимущество пред питанията на медиите. Не публицистите са тези, които могат да нарушават конституционно и законно обезпеченото право на отбрана и правна помощ на всички жители и организации. Специфичният труд на правосъдните кореспонденти, отразяващи делата с медиен интерес, безспорно заслужава почитание и поддръжка, защото проблемите на правосъдната система в България засягат цялото общество и имат значение както за персоналния живот на всеки жител, по този начин и за образа на страната.

Тези проблеми се нуждаят от умело, професионално и задълбочено проучване, следствие и отразяване. За успеваемостта на разговора сред свободните медии, подсъдимите и правораздавателните институции спомага спазването на условия, указани в „ Медийната тактика на правосъдната власт “, призната през октомври 2016 година, и нейните приложения. Печеленето на доверие е развой, който допуска професионализъм, взаимно схващане, праволинейност в дейностите и от страна на публицистите, и от страна на юристите.

Писмото е подписано от комисията по журналистическа нравственос на Съюз на българските журналисти в състав - Мария Нецова, ръководител и членове: Златка Михайлова, Жени Монева и Иван Тодоров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР