Съюзът на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение и категорично

...
Съюзът на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение и категорично
Коментари Харесай

Ако живеем в правова държава, къде е тя?

Съюзът на българските публицисти показва дълбокото си отвращение и изрично осъжда следващото посягане против публицисти при осъществяване на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на митинг жители по време на конференцията на ръководещата партия ГЕРБ в София, се споделя в позиция на съюза.

От Съюз на българските журналисти питат: "Ако живеем в правова страна, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя? "

По мотив приложените принуждение и експанзия против журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова, както и против жители, упражнили правото си на свободно слово и на митинг по време на състоялата се на 5 август т. година в „ София Тех Парк” конференция на ръководещата партия ГЕРБ, ръководителят на УС на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова съобщи пред уеб страницата на Съюз на българските журналисти следното:

От името на УС на Съюз на българските журналисти и от свое персонално име показвам надълбоко отвращение и изрично наказание на следващия фрапантен случай с жестоко посягане против медийната независимост в България и против главните свободи на българските жители, в това число свободата на словото и правото на митинг.

Всички станахме очевидци през вчерашния ден, на 5 август, на отвратителни подиуми по време на провеждането на конференцията на ръководещата партия ГЕРБ в „ София Тех Парк”. Заснет от журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова видеоматериал, както и техни персонални свидетелства, изразени по-късно от тях пред разнообразни медии, демонстрират неприемливи насилствени дейности и словесна експанзия, извършени против тях от лица, които показват самочувствие на оторизирани на територията на провежданото политическо събитие.

По този метод на журналистките най-брутално е попречено да изпълнят своя професионален дълг, а обществото е възпрепятствано да получи цялостна информация за въпросното събитие. Наред с това е регистринано и малтретиране на жител, опитал се да стачкува против водача на партия ГЕРБ и български министър-председател Бойко Борисов.

Подобни дейности са посягане против самите устои на демокрацията и предизвикателство към гражданското общество даже и в „ спокойни” условия. А демонстративно приложени в този момент, посред разгара на всеобщи цивилен митинги против актуалното ръководство, са цинично въплъщение на всичко това, против което скандират цялостните с възмутени хора площади, улици и кръстовища.

Разграничаването от случилото се от страна на ГЕРБ и декларациите за някакви провокатори по никакъв метод не освобождават от отговорност ръководещата партия, която е длъжна да обезпечи при такива събития съответни условия както за работа на медиите, по този начин и за демократично ценене на правата на всички жители.

Освен това не можем да не отбележим, че в случай че живеем в правова страна, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?!

Както и постоянно до момента при всички предишни сходни случаи, Съюз на българските журналисти най-остро осъжда всевъзможни форми на принуждение при третирането на каквито и да е публични напрежения и удостоверява своята безспорна непоносимост, когато то е прилагано и към публицисти.

Съюз на българските журналисти ще осведоми за този следващ възмутителен случай организациите, в които членува - Международната федерация на публицистите и Европейската федерация на публицистите, апелирайки за тяхната взаимност с българските публицисти, сложени в толкоз брутални условия при практикуване на специалността.

Категорични сме: насилието над публицисти и жители е принуждение над демокрацията в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР