Сайтовете на летищата в София, Варна и Бургас, няколко медии

...
Сайтовете на летищата в София, Варна и Бургас, няколко медии
Коментари Харесай

Руските хакери Killnet атакуваха редица български сайтове*

Сайтовете на летищата в София, Варна и Бургас, няколко медии и даже телеком са пробвали да блокират съветските хакери We are killnet, които нападна ха държавни страници. Единственият им триумф е със портала на президентството.

Групата изяснява за офанзивата в канала си в телеграм. Пишат с изключение на за държавните уеб сайтове и за медии, летища, телеком. Хората обаче им дават отговор, че уеб страниците си работят. Не е ясно дали е юридически опит да се блокират страниците или е единствено концепция.

Засега още е блокирал уеб сайтът на президентството, някои от държавните просто зареждат по-бавно. Самата офанзива е DDoS - разпределителна офанзива за отвод от услугата. При нея се вършат милиони поръчки в секунда към даден уебсайт. Той не може да им отговори и блокира, едвам малко на брой съумяват да влязат в него, написа 24 часа.

За да се оправят с казуса, институциите просто би трябвало да настроят уеб страниците си краткотрайно да са налични единствено от български ай пи адреси.

ОБНОВЕНА

Днес, 15.10.2022 година, Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по отношение на публикуваната в медии информация за хакерска офанзива против български уеб сайтове. Атаката е била от вида DDoS-разпределителна офанзива за отвод от услуга.

Прокурор в СГП неотложно разпореди осъществяването на инспекция по наличната информация по реда на член 145, алинея 1, т. 3 от Закон за съдебната власт. Проверката е предоставена на Държавна организация „ Национална сигурност “ и на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на Министерство на вътрешните работи, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и съществуването на учредения за формиране на досъдебно произвеждане.

За резултатите от инспекцията обществеността ще бъде известена.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР