Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова

...
Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова
Коментари Харесай

За суеверията

Съвремието ни изправя ежедневно пред разнообразни тествания. Те са толкоз доста и толкоз разнообразни, че от време на време става мъчно да преминем всяко от тях с мъдрост, примирение и религия. А точно те са най-големите съдружници на индивида против бедите, които ни връхлитат непрекъснато.

С вяра да помогне културно, метафизичен и духовно на своите читатели, търсещи правилния път в света, „ Петел “ ще разгласява от време на време текстовете на духовни лица. Вярваме, че беседите ще насочат търсещите духовна култура във вярната посока и ще им покажат по-дълбокия смисъл на това, което се случва в света към нас.

--------------

 

Колкото повече човечеството се отдалечава от Божествените истини, толкоз повече суеверията навлизат в бита на хората. Суеверията се срещат и при религиозни хора, които не са просветени задоволително. Някои се боят от петък тринадесети. Те считат, че този ден и дата носят злощастие, а би трябвало да се знае, че всички дни и дати са прелестни и Бог ни поддържа постоянно, тъй като времето е Негово създание. Мнозина чакат благополучие от четирилистна детелина, чукат на дърво за (щастие) или по-скоро да не ги доближи злощастие, вместо да се прекръстят в името Христово. Стискат палци, с цел да им се случи нещо хубаво, вместо да свидлив трите пръста и да изпълнят кръстния знак. С неспокойствие чакат няколко поредни числа от календара, с цел да слючат брак или да отпразнуват някое свое събитие, като че ли бездушните цифри ще им донесат благополучие. И това се случва не в далечна Африка, а в цивилизована Европа и то в 21-ви век. Не сред неуки и непросветени, а измежду интелигентни и образовани хора. Никакви модерни университети и научни институти, никакви учебни заведения и просветни заведения не са в положение да предотвратят примитивните суеверия. Защото, щом изчезне вярната религия, по нужда се настанява суеверието. Изпразни ли се бутилката с вода, напълва се с въздух.

Един възрастен духовник пътувал с трен. В купето се срещнал с един студент, отиващ на изпит. Започнал се диалог:
Отче, има ли Бог?Има, мое дете, има! – дал отговор свещеникът.Къде е той? Защо не го виждаме?Та белким съществува единствено това, което ти виждаш? – запитал свещеникът и добавил, че в Светата Библия е записано че: „ Бога никой в никакъв случай не е видял ” (Иоан 1:18). Ние обаче усещаме Бога и на всички места в света виждаме неговите творения.
Студентът настойчиво поддържал своето мнение, като декларирал, че в никаква вяра не има вяра, че вярата в Бога е почтена единствено за простите бабички, че културният актуален човек би трябвало да надрасте предразсъдъците и така нататък

Пътуването свършило и свещеникът и студентът слезли от влака и тръгнали дружно. Било късна вечер и внезапно черна котка пресякла пътя на двамата пасажери.
Ах, няма да ми върви на изпитите! Котка ми пресече пътя! -  извикал студентът.
Свещеникът го изгледал учудено и рекъл:
Млади момко, значи ти напълно не си бил безверен, както заявяваше. Само, че вместо да вярваш в Бога, ти си вярвал в котките!
Студентът компрометиран се сбогувал със свещеника и поел по своя път.

Безброй са суеверията, загнездили се в пустите човешки души. Те всяват боязън от идни събития и вършат индивида неустойчив и нерешителен. Трагично е, че в доста случаи той се надява на материални изображения, вместо на Бога. Ние постоянно срещаме хора, които носят на врата или някъде в джоба си муски или амулети, вместо да носят Христовия кръст до сърцето си.

Човекът и фантазията му измислят какви ли не суеверия, вместо да повярва в Нашия Господ Иисус Христос, който може да помогне на всеки човек и във всяка обстановка, в случай че го призовем от сърце и душа.

 

 

Гордостта е първопричината на всички несгоди, които ни заобикалят. Чрез гордостта Ангелът Денница сложил началото на дяволското войнство. Този Ангел се възгордял и Бог позволил той да се трансформира в демон, като по-късно посредством изкушения и съблазни е намерил доста свои почитатели.

 

„ Пред Бога е по-добре да си виновник с смирение, в сравнение с праведник с горделивост ” (Лук. 18:14).

 

Гордостта и високомерието убиват духовно индивида. В днешни дни ние следим по какъв начин гордостта трансформира някои индивиди с власт, пари и въздействие. Те не помнят, че са основани от земна пръст и в пръст ще се трансфорат, тъй като в устрема си да натрупат благосъстояние и власт непременно те даже не усещат, когато са пред прага на неизбежната гибел. Някой си император ходел с торбичка пръст на гърдите си и когато го питали за какво, той отговарял, че я носи, с цел да не се самозабравя. Много богати хора с неспокойствие чакат научно изобретение за продължение на живота, само че за тяхно страдание такова изобретение няма да има. Защото единствен Господ Бог господствува над живота и гибелта. Горделивият човек превъзнася себе си, само че когато падне, схваща, че към този момент няма другари, ласкатели, а в някои случаи и семейство.

 

„ Понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде потиснат, а който се смирява, ще бъде въздигнат ” (Лук. 18:14).

 

Св. Макарий Египетски бил аскет в пустинята. Всекидневно бил изкушаван от врага на човешкото избавление – дявола, само че с Божия помощ устоявал. Един ден дяволът му споделил: Макарие, ти постиш четиридесет дни, само че аз мога да заговявам и една година. Ти работиш доста, само че въпреки всичко си почиваш, а аз мога да работя и без отмора. Единствено и единствено с едно ме превъзхождаш – с твоето примирение. В доста случаи следим мнима праведност и двуличие. Както е записано в Словото Божие, доста хора са се трансформирали във варосани гробници – извън боядисани в бяло, а от вътрешната страна воня.

 

„ Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето се оприличавате на варосани гробници, които извън се виждат хубави, а от вътрешната страна са цялостни с мъртвешки кости и с всяка нечистотия ” (Мат. 23:27).

 

Лицемерието и човекoугодничеството са постоянно срещани феномени във всички равнища на обществото ни, изключително в по-горните. Пошлата показност е на всички места, а би трябвало да се знае, че показността, изключително при дарителството, пречи на духовния напредък. Някои от актуалните донори и спомоществователи желаят непременно да се покажат пред обществото, от което губят Божията берекет.

 

„ Гледайте да не проявявате своята праведност пред индивидите, с цел да не ви видят: другояче няма да имате премия при Небесния Ваш Отец ” (Мат. 6:1).

 

Особено значимо е да се знае, че когато Бог допусне на някого власт над другите, тъй като „ всяка власт е от Бога ”(Рим 13:1), той не трябва да се самозабравя. Ниско моралният властимащ човек счита, че към този момент е освен това от подчинените си и постоянно издевателства над тях. Дори при животните лидерът постоянно е подготвен на всеотдайност, до момента в който горделивият властолюбец сякаш е не запомнил от кое място е тръгнал.

 

„ Който желае сред вас да бъде властник, дано ви бъде прислужник: и който желае сред вас да бъде пръв, дано бъде на всички плебей ” (Мат. 20:27–28).

 

Горделивият човек е като празен житен клас, стърчащ нагоре, а скромният припомня на цялостен житен клас, редуциран от тежестта надолу. Смирението е злато, с което се купува Царството небесно. Св. Йоан Златоуст споделя: „ Бог най-вече се отвращава от отмъстителен човек, пренебрежително сърце и гневлива душа. ” Гордостта пречи на всеопрощението и способства за враждата сред хората. Всички войни и кръвопролития са подбудени от този недостатък. Горделивият човек ненавижда постоянно и постоянно търси комфортен миг, с цел да отмъсти. Праведникът обаче би трябвало ежедневно да отхвърля личното си аз и воля и да се надява на Бога с усърдна молитва. Пример за това са светиите, които всеки път са търсели мотив за примирение и смирение, а също по този начин са се молили за здрав разсъдък, тъй като всички грехове идват от главата. Не са малко случаите, посочени в Евангелието, когато заради горделивост и лудост човек прави неща, които не би направил, в случай че потисне егото и гордостта си. Такъв е и казусът с цар Ирод, който заповядал да отсекат главата на св. Йоан Кръстител, макар че той не е бил уверен, че би трябвало да извърши този грях. Но заради замайване и горделивост тъжен издава тази злополучна заповед.

 

„ Царят се натъжи, само че поради клетвата и сътрапезниците си не желае да ù откаже ” (Марк. 6:26).

„ Всеки горд по сърце е погнуса пред Господа: можеш се обзаложи, че той не ще остане ненаказан ”(Прит.Сол. 16:5 ).

 

Един проникновен дъртак дошъл в някакъв град и видял заравяне на уважаван духовник. Всички плачели при раздялата си с него. Прозорливият дъртак обаче имал привидение за покойника. Дяволи пристигнали да вземат душата му, а Сам Бог им наредил: „ Не му давайте покой, тъй като и той не ми даде покой нито за час. ” Преподобни Петър Дамаскин, свети отец от VIII в., изяснява случката по следния метод: повода за станалото било възгордяването на монаха, защото, в случай че би имал други грехове, той не би могъл да ги укрие от хората, а още по-малко да ги прави ежечасно. Единствено гордостта и тщеславието могат да се укрият съвсем от всички и даже от самия човек. Затова и Светият Дух нямал нито час покой в тази жалка душа.

 

„ Кога ядеш и бъдеш утолен, и съградиш хубави къщи и живееш в тях, гледай да не се възгордее сърцето ти; и да не забравиш Господа, твоя Бог ” (Втор. 8:12–14).

 

Автор: Отец Стоян Махлелиев

Още Православни тематики можете да прочетете на:

*  публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР