Съвременният свят е толкова белязан проблеми, че често това влияе

...
Съвременният свят е толкова белязан проблеми, че често това влияе
Коментари Харесай

Защо някои хора се събуждат между 3 и 4 часа всяка вечер?

Съвременният свят е толкоз белязан проблеми, че постоянно това въздейства и на съня ни. Със сигурност доста неприятно е да се събудим в сред 3 и 4 часа сутринта и да се опитваме да заспим още веднъж дълго време.

" Като когнитивен терапевт от време на време се майтапя, че единственото хубаво нещо в събуждането в 3 ч. сутринта е, че то ни дава ослепителен образец за катастрофизиране ", написа Грег Мъри, шеф на Центъра за психологично здраве в Технологичния университет Суинбърн, Австралия.

" Събуждането и терзанието в 3 часа сутринта е доста разбираемо и доста човешко ", продължава той в публикацията си за The Conversation от 2021 година " Но съгласно мен не е добър табиет за придобиване. "

Но какво се крие зад това групово пробуждане в дребните часове? Ако постоянно ви се случва да се взирате в тавана в 3 или 4 часа сутринта, не се тормозете - не сте сами: това е събитие, за което оповестява всеки трети от нас, а евентуално и повече от времето на пандемията.

Това е по този начин, тъй като съгласно специалистите по съня тези ранни размишления са свързани със напрежението - въпреки и не напълно директно. Стресът не ни кара да се разсънваме повече през нощта, изяснява Мъри, само че ни кара да осъзнаваме по-ясно, че това се случва.

" Всъщност ние се разсънваме доста пъти всяка нощ, а лекият сън е по-често срещан през втората половина на нощта ", написа той. " Когато сънят върви добре за нас, ние просто не осъзнаваме тези събуждания. Но в случай че прибавим малко стрес, има огромна възможност събуждането да се трансформира в изцяло осъзнато положение. "

И стресът не е единственият фактор, който може да ни разбуди в 3 часа сутринта. Непостоянните графици; скролването дълго време на телефона; даже неналичието на пресен въздух могат да объркат графика на съня ни дотолкоз, че да ни разсънят през нощта.

" Събуждайте се едновременно всеки ден и не си лягайте, до момента в който не почувствате, че ви се спи ", поучава Стефани Ромишевски, физиолог по съня и шеф на клиниката Sleepyhead пред Metro.co.uk.

" Ще забележите, че в случай че се събуждате едновременно всеки ден, това ще се трансформира в нормалното ви време ", изяснява тя. " Опитайте се да вършиме извършения и да се излагате на ярка светлина заран. Уверете се, че имате време и за обществени контакти. Необходимо е... мозъкът ни да разбере, че единствената опция за сън ще бъде нормалното нощно време. "

И по този начин, знаем някои аргументи, заради които се разсънваме през нощта - само че за какво наподобява, че това се случва толкоз характерно в 3 или 4 часа сутринта? Е, помислете за следното: множеството от нас нормално заспиват сред 23:00 и 24:00 ч. и се разсънват сред седем и осем сутринта. Кои часове се намират по средата на тези шпации?

" През нощта сънят ни минава сред сън с бързи придвижвания на очите (REM) и не-REM сън. Всеки стадий на съня има друг предел за това какъв брой елементарно е да се събудим ", изяснява Анеса Дас, помощник-директор на програмата за медицина на съня в Медицинския център " Уекснър " в щата Охайо.

" Едно от евентуалните пояснения за събуждането едновременно всяка нощ е, че заспивате едновременно и по-късно, едновременно всяка нощ, достигате до лек етап на съня и се събуждате ", написа тя.

Може би си мислите, че циклите на съня на тялото са просто повтарящ се модел, само че в действителност през нощта прекарваме друго време във всеки стадий. Важното е, че с наближаването на утрото времето, което прекарваме в REM сън, се усилва - това значи, че прекарваме от ден на ден време в относително лек и изпълнен със сънища сън.

" Може би е допустимо част от това [събуждане в ранните часове] да отразява събуждането от тревожни сънища ", споделя пред Newsweek Майкъл К. Скълин, доцент по логика на психиката и неврология в университета Бейлър в Тексас. Не е наложително това да е и от кошмари за зверове от измеренията на подземията: " От към 100 години учените подозират, че незавършените задания почиват при нараснало равнище на активация в мозъка, до момента в който не могат да бъдат приключени ", споделя той.

За благополучие, това значи, че има много елементарно решение: водете си лист със задания.

" Доказано е, че държането на бележник до леглото и записването на всичко от листата със задания, както и на всички други паники или стресови фактори, които циркулират в мозъка ви, оказва помощ ", споделя Скълин. Той е създател на публикация от 2018 година, която демонстрира, че прекарването на пет минути преди лягане в сформиране на лист с бъдещи задания има забележителна разлика в това какъв брой бързо заспиват участниците в проучването - и, споделя той пред Newsweek, същият принцип би трябвало да се ползва и при нощното пробуждане.

Според Колин Еспи, професор по медицина на съня в катедрата по клинична неврология Nuffield към Оксфордския университет, който предлага по този начин нареченото " превозване на деня в отмора ", това е разумно. Казано по-просто, това значи, че преди сън би трябвало да се отдели известно време за обзор на събитията от миналия ден и да се възнамерява утрешният.

" Когато хората се разсънят през нощта, нещата, които им идват на разум и могат да ги обезпокоят, нормално са много предвидими ", споделя той. " Тоест нещо, което се е случило през предходния ден, или нещо, което следва на идващия ден ".

Следователно практиката на правене на лист със задания би могла да " [подпомогне] мозъка " да обработва нещата, без да ви буди, споделя той.

Ако обаче това не помогне, може би е време да се обърнете към експерт - изключително в случай че казусът ви тормози повече от няколко месеца, поучава Ромишевски.

" След три месеца всеки проблем със съня може да се трансформира в табиет, като модел за мозъка ви. В този миг никакви ограничения за премахване на първичния извършител няма да доведат до унищожаване на казуса. Може да се отървете от напрежението да вземем за пример, само че казусът със съня може да остане. ", показва още тя.

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР