Съвременният читател е много специфичен потребител на информация, защото ние

...
Съвременният читател е много специфичен потребител на информация, защото ние
Коментари Харесай

Бум на читатели в националната библиотека

„ Съвременният четец е доста характерен консуматор на информация, тъй като ние работим в конкурентна среда. В XXI век, влизайки в библиотеката, дали действителна или виртуална, той желае да получи информация сега, тук и в този момент. Той няма време да чака, тъй като конкурентната среда дава информация. Само че разликата е в това, че ние предоставяме тествана информация и качествена, която е съобразена с съответните читателски търсения “. Това споделя в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ (НБКМ) доцент доктор Красимира Александрова.  

По думите й НБКМ е друга библиотека, тъй като профилът на читателите е обвързван на първо място със облекчаване на научни проучвателен потребности, доминират като читатели студенти, преподаватели, откриватели, научни служащи. Затова не може да се дефинира коя е най-четената книга в националната библиотека. 

БУМ НА ЧИТАТЕЛИ

В последните години, даже по време на пандемичната конюнктура, националната библиотека регистрира растеж на посетителите си. „ През миналите години сме очевидци на един, бих споделила феномен, тъй като успяхме да извлечем поуките и изгодите от едно международно зло, каквото беше пандемията, и бързо се адаптирахме в новата среда. Независимо от комплицираната обстановка, в която се наложи да работим, не загубихме връзка с нашите читатели. Напротив, точно посредством това предизвикателство се обогатихме. Осъществяваме връзка сред библиотеката и потребителите във всички познати обичайни форми, като добавихме към тях и новите виртуални електронни формати, които да подкрепят точно да не се изгубва връзката с читателите. Реално, към сегашния миг ние продължаваме тази политика, тъй като се оказа, че тя е работеща. Дори при започване на тази година, заради дефицит на читателски места, се наложи да прибавим още 20.  И по този начин, те към този момент са 180 в деветте читални, които интензивно действат в националната библиотека “, споделя доцент Александрова. 

От януари до април тази година, на място са пристигнали 32 хиляди читатели. Миналата година, през същия интервал, те са 21 хиляди. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР