Съвременните цивилизации съществуват на всеки континент, с изключение на Антарктида,

...
Съвременните цивилизации съществуват на всеки континент, с изключение на Антарктида,
Коментари Харесай

Шестте най-древни човешки цивилизации

Съвременните цивилизации съществуват на всеки континент, като се изключи Антарктида, само че къде са се появили първите?

Повечето учени считат за най-ранните люлки на цивилизации актуален Ирак, Египет, Индия, Китай, Перу и Мексико (приблизително сред 4000 и 3000 година пр.н.е.)

Тези антични общества оформят културния и софтуерния прогрес.

Ето един взор към шестте най-ранни цивилизации и наследството, което са оставили на света, за които споделя History.com.

1. Месопотамия, 4000-3500 година пр.н.е.
 Снимка 596632
Източник:

Месопотамия (намираща се в актуален Ирак, Кувейт и Сирия) значи " сред две реки " на гръцки и се счита за родното място на цивилизацията. Смята се, че тя носи прогрес в астрономията, селското стопанство, правото, математиката, архитектурата и други, макар съвсем непрекъснатите войни. Месопотамия е дом на първите градове в света, в това число Вавилон, Ашур и Акад.

Месопотамия е най-ранната градска цивилизация на земното кълбо - и шумерите, които са я цивилизацията, са открили главните правила ", съгласно Кенет Харл, създател, съветник и професор по история в Tulane University.

Клинописната система е измежду най-известните достижения на Месопотамия. Те основават базовата цифрова Шестдесетична система. По това време астрономията за първи път разделя годината на 12 интервала, наречени на съзвездия - това, което гърците по-късно ще трансфорат в зодиак.

2. Древен Египет, 3100 година пр.н.е .
 Снимка 552458
Източник:

Древен Египет е една от най-значителните империи в историята на повече от 3000 години. Цивилизацията е най-известна със своите пирамиди, гробници и мавзолеи и други

Освен в градежа на пирамиди, египтяните са извънредно опитни в земеделието и медицината. Те имат обичаи в скулптурата и живописта.

Древните египтяни са оставили завещание от монументални писмени и математически системи. Тяхно дело е йероглифната графична система. Краят на цивилизацията идва през 332 година пр.н.е.

3. Древна Индия, 3300 година пр.н.е.

В антична Индия религията е имала огромно значение, наред с литературните обичаи и невероятната архитектура. Упанишадите или свещените хиндуистки трактати включват концепциите за прераждането и кастовата система, учредена на рожденото право.

За разлика от други антични цивилизации, цивилизацията от долината на река Инд, наподобява не е била разкъсвана от война. Историците и археолозите считат, че са имали строго проведено градско обмисляне - къщи, издигнати от печени тухли,, канализационни и водоснабдителни системи.

Упадъкът на тази антична цивилизация към 1700 година прочие н. е. постоянно се приписва на миграцията, провокирана от изменението на климата или допустимо тектонично придвижване, което е предизвикало пресъхването на река Сарасвати. Други считат, че миграцията се дължи на огромно наводняване.

4. Древен Китай, 2000 година пр.н.е.
 Снимка 585300
Източник:

Най-ранните китайски цивилизации процъфтяват в изолираност от нашественици и други чужденци в продължение на епохи, благодарения на географията - Хималайските планини, Тихия океан и пустинята Гоби.

Обикновено разграничен на четири династии - Ся, Шан, Джоу и Цин - античен Китай е ръководен от редица от императори. На цивилизацията се приписва развиването на десетичната система, сметалото и слънчевия часовник, както и на печатарската преса, което разрешава публикуването и разпространяването на Изкуството на войната на Сун Дзъ, към момента настоящо повече от 2500 години по-късно.

Подобно на египтяните, античните китайци са съумели да активизират популацията за създаване на солидни инфраструктурни планове.

5.Древно Перу, 1200 година пр.н.е.
 Снимка 596631
Археолозите считат, че има доказателства за металургия, керамика и напреднали медицински и селскостопански практики в тази цивилизация.

Най-впечатляваща обаче е великата империя на инките, която се простира от днешна Колумбия до Чили и е известна с град Мачу Пикчу в Андите и своята комплицирана градска конструкция.

Инките не са развили писмена система; вместо това са употребявали знаци. Едра шарка и други заболявания, пренесени в Южна Америка от испанците, опустошават народа на инките, съгласно учени. Това отслабва силите им и оказва помощ на воденото от Франсиско Писаро завладяване през 1532 година

6. Древна Мезоамерика, 1200 година пр.н.е.

Части от днешно Мексико и Централна Америка в миналото са били дом на доста култури, като се стартира с олмеки към 1200 година прочие н. е., сапотеки, маите, толтеките и ацтеки.

Плодородната земеделска земя довежда до прогрес в селското стопанство, като царевицата, бобът, ванилията, авокадото, чушките, тиквите и памукът стават значими култури. Открити са храмове в жанр пирамиди, комплицирана керамика, каменни монументи, тюркоазени бижута и други творби на изкуството. Учените считат, че сапотеките са създали първия писмен календар и писмена система в Мезоамерика, до момента в който маите са известни с напредъка си в математиката, йероглифите, архитектурата и астрономията.

Воденото от Ернан Кортес испанско настъпление през 1519 година довежда до края на цивилизацията на ацтеките до 1521 година ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР