Съвременните наука и медицина дават възможности да изглеждаме млади и

...
Съвременните наука и медицина дават възможности да изглеждаме млади и
Коментари Харесай

Ботоксът, филърите и имунната система

Съвременните просвета и медицина дават благоприятни условия да изглеждаме млади и красиви по-дълго. Това обаче не е без никакъв риск за здравето. Имунната система не всеки път е „ съгласна “, че процедурите за разкрасяване са добра концепция за вашия организъм.

Инжекциите с ботокс употребяват токсин, наименуван onobotulinumtoxin A, който може краткотрайно предотврати придвижването на даден мускул. Този токсин се създава от бактерията Clostridium botulinum, която е извършител на ботулизма – остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на питателните токсикоинфекции.

Какви са приложенията на инжекциите с ботокс?

Инжекциите с ботокс блокират избрани химически сигнали от нервите, най-вече такива, които карат мускулите да се свиват. Най-честата приложимост на тези инжекции е за краткотрайно разпределяне на лицевите мускули, които предизвикват бръчки в региона на челото и към очите. Инжекциите с ботокс също се употребяват за лекуване на някои положения, които въздействат върху действието на тялото.

Примерите включват:

· цервикална дистония

· мързеливо око

· мускулни контрактури

· хиперхидроза

· хронична мигрена

· дисфункция на пикочния мехур

· трепкане на очите

Рискове от използването на ботокс

Инжекциите с ботокс са релативно безвредни, когато се слагат от умел доктор.

Възможните странични резултати и затруднения включват:

· болежка, отичане или синини на мястото на инжектиране

· главоболие или грипоподобни признаци

· висящ клепач или изкривени вежди

· крива усмивка

· сухота на очите или прекалено сълзене

Макар и рядко, допустимо е токсинът от инжекцията да се популяризира из тялото, което е обвързвано с по-сериозни опасности за здравето.

Алергични реакции

Най-често „ алергия “ се дефинира като свръхчувствителност към непознати, безвредни за организма субстанции, които са погрешно разпознати от имунните кафези като опасност. Като доста други медикаменти, ботоксът може да провокира алергична реакция. Симптомите може да са по-леки като зачервяване, сърбеж, само че може и да са по-сериозни като:

· отичане под кожата нормално в устните, клепачите

· отичане на устата, езика или гърлото, което може да затрудни дишането

Възможно ли е да се развие устойчивост към ботокс?

Малко прочут факт е, че някои хора не получават забележими резултати от приложението на ботокс или ги губят след първите няколко приложения. Преди се смяташе, че аргументи за това са погрешно предпазване или неправилно инжектиране или неточна доза.

Може ли човек да спре да реагира на ботокса? Краткият отговор е да, само че е доста малко евентуално.

При някои хора имунната система се засилва против непознатите за организма протеини на ботокса и основава антитела против тях. Така всякога когато имунните кафези засекат съществуването на тези протеини, антителата ще ги обезвреждат бързо и по този начин на процедура се губи ефикасността на прилаганите на инжекции.

Много рядко обаче тази допустима реакция се взима поради и нормално при незадоволителни резултати от инжекциите просто се предлагат още инжекции.

Малко евентуално е да сте резистентни към ботокса, само че към момента няма тест, с който да се ревизира имате ли или не антитела против ботокса. Една от аргументите да се генерира имунен отговор е потреблението на по-високи дози ботокс, като да вземем за пример при лекуването на невромускулни разстройства като дистония.

Използването на ботокс прекомерно постоянно е друга причина за имунен отговор. Има научни данни, че хора, които се инжектират на шпации по-кратки от два месеца, са по-застрашени да развият устойчивост. Точно по тази причина и рекомендацията е инжекциите да се слагат на три месеца.

Накратко и за филърите

Увеличаването на меките тъкани на лицето с дермален филър, най-често въз основата на хиалуронова киселина (HA), е здравна процедура, която нормално се понася добре от пациентите. Страничните резултати нормално са предвидими, леки и преходни като да вземем за пример синини, еритема, болежка и отичане. Обикновено отшумяват след няколко дни.

Въпреки положителната търпимост при болшинството хора, от време на време има и по-сериозни затруднения като:

· зараза

· формиране на цирей

· формиране на възли

· грануломатозни реакции и изменен имунен отговор

· оклузия или компресия на съд или съдове, което води до некроза, кожна язва или кожна некроза – най-страшното затруднение от всички

Всички по-сериозни затруднения са рядко срещани, значимо е човек да бъде осведомен авансово с тях, с цел да направи своя осведомен избор.

Коментар на клиничния имунолог

Имунната система не е в положение да дефинира дали инжектираният материал, който среща, е нездравословен, незлокачествен или даже потребен за организма. В тази връзка опасенията на пациентите са свързани с две неща – дали ботоксът ще бъде ефикасен, както и дали слагането на ботокс/филъри/силикон е безвредно за здравето и какъв е рискът за пораждане на автоимунна болест.

Когато приказваме за ботулинов токсин, редица фактори дефинират вероятността и мащаба на имунния отговор, в случай че подобен възникне.

Факторите, присъщи на антигените, които покачват тяхната имуногенност, включват нечовешкия генезис, по-големи молекули и агрегирани форми на протеина. Външните фактори също би трябвало да бъдат взети под внимание, като съществуването на адюванти във формулата, дозата, периодичност на използване и генетичното влечение на пациента.

Когато има имунен отговор, той също може да варира. Само антитела, които свързват ботулиновия токсин по метод, който обезврежда неговата биологична интензивност, ще отслабят резултата му върху нервно-мускулната връзка. По-голямата част от анти-токсиновите антитела не засягат неговата функционалност. И най-после, макар че се оповестява за кръстосана реактивност измежду седемте серотипа на ботулинов токсин, участват антитела, които разпознават области на подобие сред серотиповете, само че без тези антитела да са обезвреждащи.

Вторият аспект, който тормози хората, е дали слагането на изскуствени материали, въпреки и биоматериали, е риск за здравето.

Проучване, включващо 250 случая на пациенти с нежелани реакци в резултат на слагането на биоматериали, разнообразни от силикон. Осем % от тях са имали систематични или отдалечени и голям брой недоволства, които могат да бъдат категоризирани като Autoimmune/inflammatory syndrome (ASIA). При всички пациенти, като се изключи четирима, възпалителните характерности на мястото на имплантиране предхождат отдалечени или систематични прояви. Анормалните кръвни проучвания са били чести. Единадесет случая (73,3%) с възпалителни локализирани възли и паникулит са еволюирали в разнообразни болести, а точно първична билиарна цироза, синдром на Sjögren, саркоидоза, възпалителна полирадикулопатия и други. Четири случая са показани най-вече със систематични автоимунни болести.

В умозаключение, рядко биоматериали, разнообразни от силикон, могат да предизвикат местни възпалителни нежелани реакции, които могат да се развият в систематични автоимунни и/или грануломатозни болести. Независимо дали тези биоматериали работят като адювант или не, те могат да бъдат включени в категорията ASIA.

Материалът приготви: Весела Енчева

Медицинска инспекция и утвърждение: доктор Цветелина Великова
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР