Съвременните автомобили понякога провокират отпускане от страна на шофьора, който

...
Съвременните автомобили понякога провокират отпускане от страна на шофьора, който
Коментари Харесай

10 важни правила за шофиране през зимата

Съвременните коли от време на време предизвикат разпределяне от страна на водача, който се доверява напълно на електронните асистенти. Само че нито най-модерните системи за сигурност, нито положителните гуми, нито задвижването на четирите колела са всемогъщи през най-тежкия интервал на годината – зимата.

В помощ на водачите автомобилният уебсайт Automedia.bg сформира лист с 10 елементарни, само че извънредно значими съвета, които могат да спестят доста неприятности на водачите през идващите няколко студени месеца.

1. Основното предписание, което подценяват доста водачи, е че през зимата би трябвало да се промени стилът на шофиране . Трябва да се работи по-внимателно – гладко и внимателно, защото ледът под гумите не търпи внезапни маневри. Обличането на обемни облекла и на обувки с дебели подметки не е за препоръчване, защото те пречат на ръководството на автомобила.

2. За да се избегне боксуване при потегляне върху ледено покритие, е нужно деликатно натискане на педала на газта . „ Скачането “ върху него съвсем несъмнено ще навлече проблеми. Нужно е също е да се следи деликатно за ъгъла на завиване на колелата – те би трябвало да сочат напряко.

3. През зимата лидерът постоянно би трябвало да бъде с един ход напред, т.е. да предугажда и надлежно да изпреварва събитията на пътя. Това значи да следи освен за протичащото се пред него, само че и за останалите коли наоколо. Увеличената отдалеченост от предното транспортно средство е наложителна. Основно предписание е „ гледаш, не където отиващ, а там, където искаш до отидеш “. Това значи, че следиш не за влизането в завой, а за излизането от него. И не за трудността на пътя, а за неговото превъзмогване.

4. Как да разберем какво е покритието под колелата, с цел да бъдем наясно с държанието на автомобила? Ако няма никой различен на пътя, може на няколко пъти да се натиснат спирачките . Вибрациите на ABS-системата ще предупредят водача дали пътят е хлъзгав.

5. Ако автомобилът занесе, никога не трябва внезапно да се маха крайници от газта или да се натиска спирачката. За да се компенсира занасянето, би трябвало бързо да се обърне кормилото, след което да се върне в изходно състояние .

6. При хлъзгава настилка  постоянно се опитвайте да насочвате колелата там, където сцеплението с пътя е най-хубаво в дадения миг. Петната от чист асфалт, снежните островчета и остарелият лед разрешават на гумите по-добро сцепление с пътя и постоянно стабилизират колата, когато тя стартира да сервира.

7. При затрупан със сняг път е най-добре да се придържаме към коловозите, формирани от минали преди този момент коли. Ако по една или друга причина това е невероятно, би трябвало да се държи крепко кормилото, с цел да не се разрешава на автомобила да се „ разхожда ” в разнообразни направления .

8. Дори най-полезните познания, усвоени на доктрина, няма да оказват помощ в рискова обстановка. Затова е добре тези придвижвания да бъдат отработени по-рано. Хубаво е да се „ тренира “ на празно място, където няма други коли. За да се научи един водач да се оправя с леда и снега през зимата, главното е той да не се опасява от тях.

9. Не забравяйте да подготвите колата си за зимата. Освен общоприетите процедури (смяна на антифриз и слагане на зимни гуми) е желателно да се направи обработка на каросерията, на уплътнителите на вратите и ключалките. Не е непотребна и промяна на филтъра в салона, защото поради неприятната циркулация на въздуха прозорците се изпотяват по-бързо. Задължителна е и промяна на чистачките – в случай че те са износени, по-добре не излизайте на пътя.

10. Последно, само че не и най-маловажно – зимните гуми. Техният протектор би трябвало да има дълбочина от най-малко 4 мм, само че даже той не е гаранция за безаавирийно напредване . Гумите имат свойството да остаряват и да губят разтегливост. Затова е нужно старите гуми да бъдат сменени с нови.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР