Съвместна изложба на двама от основните си автори - Юлия

...
Съвместна изложба на двама от основните си автори - Юлия
Коментари Харесай

Живописните ангели на Юлия и Рошпака

Съвместна галерия на двама от главните си създатели - Юлия Станкова и Росен Рашев-Рошпака, демонстрира за първи път столичната изложба " Париж " (до 31 декември). Това са одобрени и от дълго време построили име създатели, които са се потвърдили както в България, по този начин и в чужбина. Имат десетки независими изложения и са основали твърдо последваща ги аудитория. Юлия и Рошпака имат нещо доста общо, което ги сплотява в дълбочина - чистотата и откровеността, с които подхождат към изкуството. А това все по-трудно се открива през днешния ден, когато комерсиалността, повърхностният взор и псевдопознанието побеждават, показва галеристката Надя Павлова.

В навечерието на Рождество Христово двамата художници демонстрират по 12 картини, в които се срещаме с техните ангели, които външно наподобяват най-различно при Юлия, а при Рошпака са в една по-обща стилизираност, само че това е напълно съзнателно търсено.

Ангелите на Юлия са небесни скитници или рисуващи светлина в тъмнината, падащи надолу или летящи във висините, танцуващи ангелското си хоро или просто наблюдаващи индивидите. Особено, когато се раждат. Между Дървото на живота и Дървото на познанието, люлката на човечеството се люлее, а индивидът към момента блажено спи своя сън. После Яков ще сънува ангелите, които слизат и се качват по стълбата, само че тук те ще носят човешките души в ръцете си като дребни бебенца. Лицата им светят по благ, усеща се даже физически ефирността и небесната им лекост, само че от време на време са натежали от тъгата си и съвсем са станали като нас... Всъщност ангелите на Юлия са доста постоянно нашите усеща - на болежка, наслада, горест, разтуха и... независимост. Хубаво е да ги познаваме.

Ангелите на Рошпака са тихи пазители, невидими покровители, съзерцатели на хората и спътници в живота им. Често безмълвно беседват с тях. Никой не ги чува, само че от време на време някой се обръща в тълпата и съумява да види своя ангел-пазител. Има по-малки и по-големи ангели. По-големите постоянно водят и пазят останалите. Като родители и деца. Със угриженост и обич, ангелите на Рошпака пазят хората и по-малките си събратя. А от време на време ангелът е просто индивидът до нас - този, който ни обича, оказва помощ и поддържа безусловно, " Човекът с многото сърца ".

Картините на Юлия Станкова са изпълнени в присъщата за нея фина авторска техника върху дърво и платно, а на Росен Рашев - маслени бои върху платно с шити очертания в стила на наивизма.

Росен Рашев-Рошпака, " Ангелът лидер "

Юлия Станкова, " Рисуващ ангел "

Юлия Станкова, " Небесен друмник "

Юлия Станкова, " Небесен пандизчия "

Росен Рашев-Рошпака, " Човекът, който видя своя Ангел-пазител "

Росен Рашев-Рошпака, " Нощта на ангелите "

Росен Рашев-Рошпака, " Човекът с многото сърца "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР