Съветвам хората, в месеците когато се имунизират, да ядат повече

...
Съветвам хората, в месеците когато се имунизират, да ядат повече
Коментари Харесай

Кантарджиев със световен принос към ваксинацията: Хапвайте доматки, пийвайте доматен сок

„ Съветвам хората, в месеците когато се ваксинират, да ядат повече доматки и да пият доматен сок. Това е най-хубавото средство против кръвосъсирването. Ликопенът пречи на съсирването на кръвта и образуването на тромби “ – това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) и член на Националния действен щаб (НОЩ) проф. Тодор Кантарджиев по bTV.

На въпрос по кое време ще стигнем въпросните 70% имунизирани или всеобщия групов имунитет той отговори, че до края на лятото би трябвало да се доближи до това равнище на имунизация и по-слабо разпространяване.

„ Това е задачата ни от една година. За какво бяха ограниченията? Чакахме да пристигна имунизацията и в този момент, когато идва, вършим всичко допустимо да я слагаме. Лошото е, че когато има всеобща имунизация и рецензиите са всеобщи. Натрупват се познания и защото обществото е доста сензитивно към страничните феномени най-малките подозрения карат да се понижи темпът или да се спре имунизирането “, добави той.

По думите му всички ваксини имат нежелани реакции, освен с „ АстраЗенека “, просто тя е доста евтина и е обект на доста рецензии.

По мотив ограничаващите ограничения Кантарджиев сподели:

„ Много се подлага на критика, че всичко е безпланово, преди 30 години беше подложено на критика, че всичко е планово. Сега имаме проект. Посланията, които се насочат към жителите – би трябвало да се приказва единствено истината. Тези числа, които се загатват за странични резултати, за незадоволително изпитване, би трябвало да бъдат превеждани от експерти за обществото. От опита, който имаме към този момент повече от година, се знае, че когато ограниченията продължат повече от две седмици се натрупва отмалялост в обществото, напрежение. Натрупва се и отмалялост в органите – РЗИ, БАБХ и полицията. Затова се подхващат такива ограничения на разхлабване, само че нищо не се е отхлабило толкоз. Маските остават, както и да не се събираме. Съобразяваме се с медицинските индикатори, натоварването на лечебните заведения, болните в интензивните отделения. Ситуацията е сериозна “.

По думите му данните не са оптимистични.

„ Оптимистично е, че няма експоненциално развиване и поддържаме това един инфектиран да не заразява доста хора, 10 души да заразяват 10-12. Започнат ли 10 души да заразяват 20-25, каквито са евентуалните благоприятни условия на английския вид, нещата стават доста неприятни “, уточни той.

„ 10 500 приети в болница беше вчерашният предел. Постоянно се разкриват още кревати, както и се обезпечават благоприятни условия да работят лечебните заведения. За момента имаме лекари. За страдание натоварването е повече от ноември 2020 година няма чак такова огромно разхлабване. В момента се намираме в едно много високо плато, мисля че би трябвало до седмица да стартира намаляване на броя на случаите. Имунните са имунизираните, преболедувалите. 300 хиляди са преболедували публично, най-вероятно са повече 1,2 млн., до няколко дни имунизираните ще са 500 хиляди като ги съберем виждаме, че съвсем към 2 млн. са с имунитет. Около 1,8 млн. са с имунитет “, разясни проф. Кантарджиев.

Относно английския вариант проф. Кантарджиев съобщи, че би трябвало да се пазят младите и бременните.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР