Съветската атомна подводница К-19 под командването на капитан I ранг

...
Съветската атомна подводница К-19 под командването на капитан I ранг
Коментари Харесай

Съветската подводница подводница К-19 се сблъсква с американската подводница USS Gato в Баренцово море

Съветската атомна подводница К-19 под командването на капитан I сан Затеев след довеждане докрай на комплициран стадий от учението „ Полярен кръг” минава в нов регион на Северния Атлантик. Предстои пуск на балистична ракета под арктическия лед. Всички механизми са в норма и бойното дежурство върви по проект. Към 4 часа и 15 минути се включва спешната отбрана на левия реактор. Уредите демонстрират внезапно намаляване на налягането в първия силует на реактора до нула. В резултат на това блокира и системата обезпечаваща циркулацията на топлоносителя в първия силует. Въпреки, че теоретически са планувани да се случат, директива за противопоставяне на случай от този жанр не е била създадена. Инструкцията препоръчвала да се смъкват топлоотделящите детайли преминаващи в дейната зона на водата охлаждаща реактора. Сложността идва от това, че този модел реактори нямали за тази цел специфични системи и устройства.
Командният състав на подводницата взема решение да се употребява нещатната система за изстудяване употребявайки за задачата бордовия ресурс от прясна вода. След 2 часа повредата била отстранена, само че на огромна цена. Нито един член на екипажа не заобикаля от радиацията. Корабния доктор А. Косач и началникът на химическата работа на подводницата майор Вахромеев попадат в изключителна обстановка. С такава конюнктура и с такива заболели те се срещат за първи път. Два пъти през това време поражда пожар в реактора, образува се облак от пара в реакторния отсек. Поради разлятата при повредата радиационна вода тръбите на реактора се трансформират в рисков източник на радиация. Моряците, които не са заети със избавителните работи са изкарани на горната палуба.
Положението в допълнение се усложнява с развалената антена на радиостанцията. Оказва се, че при дългото корабоплаване и форсирането на ледените блокове тя е счупена и подводницата остава без взаимозависимост с брега. Освен това подводницата се намира в запустял регион на океана на 500 благи от базата. Командирът взема решение да поеме курс за доближаване с други кораби от региона на учението. С помощта на предавател с дребен обсег връзката с тях се реализира. Рискът подводниците да излязат от региона на учението по никакъв начин не бил дребен, само че се оправдал. На спешния сигнал се отзовали командирите на 2 дизелови подводници – С-270 и С-159.
На своя отговорност и без позволение от бреговото командване капитан 3 сан Жан Свербилов неотложно напуща региона на образователното занимание и се насочва към бедстващата подводницата в изискванията на заформяща се стихия. На приближилата се С-270 с компликация изтеглят болните и свободните от наряд моряци. В това време от брега идват радиограми. Бреговото командване дава препоръки, на облъчените моряци да се дават плодове, сокове, зеленчуци, само че нито едното, нито другото, нито третото е в наличност на борда. Предпоследната радиограма на Затеев към брега е с молба персоналния състав да напусне авариралата подводница, само че не получава отговор.
Разбирайки, че позволение няма да получи, а да остава още на К-19 е неблагоразумие, Затеев заповядал цялостна евакуация на своя екипаж. В дневника на дизеловата лодка е записано предлагането на капитан Затеев да се приготвят 2 бойни торпеда за потапяне на атомната подводница, в случай че тя бъде подложена на опити за навлизане от „ неканени” задгранични представители.
При следствието на специфичната държавна комисия нередности в дейностите на екипажа и командира не били открити. Комисията открила, че повода е дребна на пръв взор щета – нарушена връзка сред две тръби в първи силует на реактора. Заварката очевидно била направена некачествено. Отронило се малко парче метал, заради високата температура и налягане и се образувала цепнатина. Тогава при започване на атомната епоха никой не допуска какъв брой огромна е заплахата за хората, за околната среда, в случай че реакторът експлодира. Разбират го по-късно, когато света узнава за Чернобил.
Всички последващи подводници са снабдени със системи за спешно изстудяване на реактора. Много матроси, старшини и офицери са наградени с медали, някои от тях посмъртно.
За саможертвата на екипажа е основан американски игрален филм, само че не и руски или постсъветски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР