Съветници от групата на БСП за България“ спряха спорна процедура

...
Съветници от групата на БСП за България“ спряха спорна процедура
Коментари Харесай

Съветници от БСП спряха спорна процедура на СОАПИ за продажба на общински терен

Съветници от групата на „ Българска социалистическа партия за България “ стопираха противоречива процедура на СОАПИ за продажба на общински терен по време на вчерашната, последна за сезона, сесия на СОС, оповестиха от пресцентъра на БСП-София. След бурна полемика, траяла над час и половина, Николай Велчев, Диана Тонова и Васко Тодоров съумяха да убедят сътрудниците си в Столичния общински съвет, че би трябвало да бъде отсрочен отчетът по отношение на предоставяне на авансово единодушие от СОС за продажба на аграрен парцел, находящ се на територията на Район „ Кремиковци “, без осъществяване на търг или конкурс, на „ Иновекс Технолоджи “ ЕООД, като насърчителна мярка по отношение на подадено пред Българската организация за вложения заявление за издаване на документ за инвестиция клас „ Б “. Предложението за отсрочване беше подкрепено от всички общински съветници като се изключи шестимата вносители на отчета от ГЕРБ-СДС и Демократична България.

Още при гласуването на дневния ред при започване на вчерашната сесия Николай Велчев изиска противоречивата точка да бъде отсрочена, само че два гласа не доближиха за приемането на неговото предложение и по този начин отчетът остана за разглеждане.

„ По традиция на последната сесия преди лятната почивка дневният ред е с голям брой точки, през вчерашния ден те бяха 149. И постоянно има кавги, провокирани от опити за пробутване на лобистки отчети от страна на ГЕРБ-СДС и Демократична България в лицето на някогашния претендент за кмет на София на изборите през 2019-та арх. Борислав Игнатов, разяснява Николай Велчев. - Няма по какъв начин да нарушим личните си правила и да продадем общински парцел без наложителния търг или конкурс. Ако ние, общинските съветници, не изпълняваме решенията, които одобряваме и се опитваме да заобиколим конкурентната конкуренция от провеждането на обществен търг и достигането на обективна пазарна цена по този метод, тогава за какво въобще одобряваме тези решения ”.

Васко Тодоров добави, че цялата полемика в този случай е непотребна и въпросът е чисто фиктивен. Той се обърна към управлението на СОАПИ, акцентирайки, че то е било длъжно да уведоми общинските съветници за съществуване на тези условия, с цел да може да бъде взето осведомено решение. 

В полемиката се включи и Диана Тонова, която съобщи: “Според всичко изложено в дебата, излиза наяве, че това е тест за работата на ръководещите от ГЕРБ-СДС, защото те управляват СОАПИ. Добре е да поддържаме бизнеса, само че най-важното е да сътворяваме здрава правна среда за този бизнес. Ако имаше една законосъобразна оценена процедура изначало до дъно, всички щяхме да се поздравим с една инвестиция в София ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР