Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън смята, че

...
Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън смята, че
Коментари Харесай

САЩ: Сега е моментът Косово и Сърбия да постигнат споразумение

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джон Болтън счита, че "сега е времето Косово и Сърбия да реализират съглашение ", съобщи ДПА.

Той сподели това, откакто се срещна с президента на Косово Хашим Тачи в Белия дом.

"САЩ са подготвени да оказват помощ на двете страни да реализират тази историческа цел ", написа още Болтън в пост в Туитър. Косовският президент също изрази оптимизъм в обществените медии след срещата, като благодари на Болтън за "пълната поддръжка, която Косово получава при тази администрация ".

"Съгласихме се, че в разговора има историческа опция за двете страни, която не трябва да бъде пропускана ", уточни Тачи.

Според косовския президент това ще помогне на напъните на някогашната сръбска провинция Косово да се причисли към НАТО, Организация на обединените нации и Европейски Съюз. Срещата сред двамата се състоя ден, откакто Тачи се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт уточни в изказване, че по време на диалога Помпейо е насърчил Косово да "не изпуска тази неповторима опция за реализиране на историческо всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките със Сърбия " в процеса на разговор, подпомаган от Европейски Съюз.

Помпейо е призовал също Прищина да отстрани 100-процентните мита върху вноса от Сърбия, наложени предходната седмица в отговор на акцията на Белград против приемане на Косово в Интерпол.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР