Съветникът на президента по сигурността и отбраната Димитър Стоянов се

...
Съветникът на президента по сигурността и отбраната Димитър Стоянов се
Коментари Харесай

Димитър Стоянов се пошегува с демографските данни на Кирил Петков

Съветникът на президента по сигурността и защитата Димитър Стоянов се пошегува с Кирил Петков, който през вчерашния ден извади графики, с които сподели по какъв начин по време на ръководството на ГЕРБ и на Бойко Борисов раждаемостта спадала.

" Този уикенд, на конгреса си от Политическа партия се похвалиха, че поради тях се е вдигнала раждаемостта в България. Твърдение, което незабавно бе взето на майтап, поради обстоятелството, че абсолютния брой родени деца в България непроменяемо понижава от 2009 година насам. Днес персонално Кирил Петков излезе с графика на разположение, че да изяснява за това ненадейно излизане от демографската рецесия. Това, което се разбра е, че Петков не приказва за абсолютния брой родени деца у нас, а за така наречен " цялостен коефициент на плодовитост ". Тъй като не съм статистик, ми се наложи да отворя уеб страницата на Националния статистически институт (НСИ) и да се срещна с описанието на този коефициент. А точно, че той е " сумата от повъзрастовите коефициенти за плодовитост през съответната година. Той демонстрира междинния брой деца (момчета и момичета), които би родила една жена през целия си фертилен интервал (от 15 до 49 години) съгласно повъзрастовата плодовитост през отчетната година ", разяснява Стоянов в обществената мрежа.

" Сигурен съм, че Кирил Петков има задълбочено схващане за коефициента, който цитира. Като споменахме Национален статистически институт, на техния уебсайт няма данни за 2023 година Последната информация за този коефициент е за 2022 година Вероятно данни за тази година цитира и Петков. Пред публицисти Петков сподели, че това демографско знамение се дължало на четири фактора – безвъзмездни детски градини, повече сигурност за хората, огромно покачване на минималната работна заплата и повдигането на приходите, като цяло. А в този момент, малко биология – както всички знаем, уповавам се и господин Петков знае, бременността при дамите трае малко под 9 месеца. Или с цел да е по-разбираемо, децата родени през 2022 година са заченати сред началото на април 2021 година и началото на април 2022 година Петков сподели, че демографското знамение се дължало на безплатните детски градини. Само дето тази мярка влезе в действие от 1 април 2022 година Прочее, тя не беше концепция, нито на Политическа партия, нито на Демократична България, още по-малко на Кирил Петков. Нещата с минималната заплата (вдигната от 650 на 710 лева.) стоят по същия метод – повдигането е от 1 април 2022 година Да обобщим – Кирил Петков се хвали с нараснала раждаемост за 2022 година Действително, по данни на Национален статистически институт " цялостен коефициент на плодовитост " тогава е 1,78, а за 2021 година той е 1,58. Има ли кабинетът " Денков " заслуга за по-добрите демографски данни за 2022 година? Въпросът е риторичен. Имали ли са резултат ограниченията, които Кирил Петков загатва, към демографията за 2022 година? Фактически не ", споделя още президентският консултант.

" Бих спекулирал, на какво се дължи по-добрата раждаемост за 2022 година През 2021 и началото на 2022 година в България имаше вяра, че нещата най-сетне потеглят в вярната посока, че порочните схеми, чекмеджетата и превзетата страна отиват в предишното. Уви, тази вяра бе убита от група шарлатани, които през днешния ден се пробват да си приписват непознати заслуги ", добавя Димитър Стоянов.

фотография: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР