Съветът за сигурност на ООН публикува първото си изявление относно

...
Съветът за сигурност на ООН публикува първото си изявление относно
Коментари Харесай

ООН отказа да нарече войната в Украйна война

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации разгласява първото си изказване по отношение на войната в Украйна, само че не употребява думите „ война “, „ спор “ или „ инвазия “. Вместо това изказването „ показва дълбока угриженост по отношение на поддържането на мира и сигурността в Украйна “ и показва „ мощна поддръжка “ за генералния секретар Антонио Гутериш в търсенето на спокойно решение на „ разногласието “.

Имайки поради, че Русия е член на Съвета, това е въпреки всичко огромен пробив в многостранната дипломация.

Ето и другите по-важни събития от войната от последните часове:

Президентът на Украйна Владимир Зеленски сподели, че южният пристанищен град Мариупол е „ образец за изтезания и апетит, употребявани като оръжие за война “. В послание към английската неправителствена организация за политически разбори " Чатъм хаус " той сподели, че е „ определен за президент на Украйна, а не на мини-Украйна “ и че Русия би трябвало първо да се върне на територията, която държеше преди нахлуването си на 23 февруари, в случай че мирните договаряния съумеят. Той също по този начин упрекна Русия в „ прям нуклеарен шантаж “ по време на речта.

Операциите по евакуация на цивилни жители не престават от обсадения южен град Мариупол, като 40 жители са избавени в петък, удостовери президентът на Украйна Владимир Зеленски в последното си национално послание. Три рейса за евакуация напуснаха обсадения цех за стомана Азовстал в украинския пристанищен град Мариупол в петък съгласно известия на съветските медии. Автобуси, пренасящи 25 цивилни, в това число деца, бяха изведени от завода в лагер в следения от Русия град Безимен. Около 200 цивилни, дружно с украински бойци от съпротивата, остават в капан в подземни убежища в големия промишлен комплекс.

Вашингтон разгласи, че изпраща още оръжия на Киев. Последният пакет от военна помощ на Съединени американски щати за Украйна, разгласен от президента Джо Байдън в петък, е на стойност 150 милиона $, удостовери държавният секретар Антъни Блинкен. Последният транш включва 25 000 артилерийски снаряда 155 мм, както и противоартилерийски радари, съоръжение за заглушаване, полево съоръжение и аварийни елементи. С тази пратка военната помощ на Вашингтон за Киев след началото на съветската инвазия към този момент е на обща стойност към 3,8 милиарда $, сподели Блинкен.

Германия също ще изпрати седем самоходни гаубици в Украйна в допълнение към петте артилерийски системи, които холандското държавно управление към този момент е дало обещание, сподели немският министър на защитата Кристин Ламбрехт. PzH 2000 е едно от най-мощните артилерийски оръжия в инвентара на Бундесвера и може да поразява цели на разстояние от 40 км.

Правителството на Обединеното кралство съобщи, че ще даде на Украйна 287 мобилни генератора в допълнение към 569 генератора, които беше дарило по-рано.

41 украински бойци и цивилни, хванати от Русия, измежду които 11 дами и свещеник, бяха освободени при нова замяна на пленници, сподели вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук в изказване в Telegram.

Американски чиновници обявиха, че са споделили информация за местоположението на съветския боен транспортен съд " Москва " с Украйна преди потъването му предишния месец - нова проява на близката поддръжка на разузнаването, която Киев получава от Вашингтон. Говорителят на Пентагона Джон Кърби обаче отклони въпросите дали Съединени американски щати са дали информация на Украйна, която е помогнала на военните водачи да се насочат към съветски генерали, вместо това сподели, че Украйна „ взема решенията “, когато става въпрос за това по какъв начин те употребяват американски разследващи данни.

Руското външно министерство съобщи, че е извикало посланика на Англия в Русия Дебора Бронерт, добавяйки, че е протестирало изрично по отношение на новите наказания на Обединеното кралство против съветските медии. Русия ще продължи да реагира " сурово и уверено " на всички наказания, наложени от Обединеното кралство, се споделя в изказване на министерството.

Руските войски се пробват да обкръжат и щурмуват Северодонецк, най-източният град в Украйна, държан от Киев, сподели локален чиновник. Превземането на Северодонецк би било тактически триумф за съветската войска, която пренасочи напъните си върху завладяването на целия източен Донбас.

Владимир Путин ще изпрати предизвестие за „ Страшния съд “ на запад, когато води празненствата на 9 май. На Деня на успеха на Русия в понеделник, прелетът над катедралата „ Свети Василий Василий “ ще включва командния аероплан Ил-80 „ Страшния съд “, който ще транспортира висшия състав на Русия при положение на нуклеарна война, заяви съветското министерство на защитата.

" Амнести интернешънъл " съобщи, че има безапелационни доказателства, че съветските бойци са направили военни закононарушения в региона на Киев през февруари и март. Цивилните са били подложени на „ безразсъдни стрелби и изтезания “ от ръцете на съветски сили, до момента в който са окупирали регион отвън украинската столица, в това число град Буча, в ранните стадии на нашествието, се споделя в отчет на правозащитната група.

Италианските управляващи са заловили яхта, обвързвана с съветското държавно управление, за която се счита, че принадлежи на съветския президент Владимир Путин, съгласно известие на Министерството на стопанската система и финансите в петък
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР