Съветът за сигурност на ООН призова във вторник Израел и

...
Съветът за сигурност на ООН призова във вторник Израел и
Коментари Харесай

OOН призова Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани във вторник Израел и палестинците да заобикалят дейности, които могат в допълнение да разпалят напрежението на нестабилния Западен бряг, написа Politico.

Изявлението беше подкрепено както от Съединените щати, по този начин и от Русия в необичаен миг на единение по разногласен въпрос, отразяващ необятно публикуваната интернационална угриженост от ескалиращото принуждение.

Изявлението последва това, което пратеникът на Организация на обединените нации за Близкия изток Тор Венесланд назова " обезпокоителен скок в насилието " на Западния бряг, което докара до многочислени палестински и израелски жертви. Той предизвести съвета, че " в случай че в този момент не бъдат подхванати решителни стъпки за ограничение на насилието, съществува забележителен риск събитията да се влошат още повече ".

Венесланд сподели, че е изключително угрижен от " изключителните равнища на принуждение от заселници, доста въоръжени, систематично атакуващи палестински села, тероризиращи общности ", от време на време с поддръжката на израелските сили.

Членовете на Съвета приканиха за въздържаност и " насърчиха спомагателни стъпки за възобновяване на трайно успокоение и деескалация на напрежението ".

Най-малко 137 палестинци са били убити от израелски огън на Западния бряг през 2023 година Към събота 24 души от израелска страна са били убити при палестински офанзиви.
 Организация на обединените нации: Има риск Западният бряг „ да излезе отвън надзор “
Организация на обединените нации: Има риск Западният бряг „ да излезе отвън надзор “

Призовават Израел да промени политиките си и да се съобрази с интернационалното право

Съединените щати, най-близкият съдружник на Израел, поддържаха изказването на съвета и заместник-посланикът на Съединени американски щати Робърт Ууд сподели на съвета, че администрацията на Байдън споделя паниката на Венесланд.

Той сподели, че Съединените щати са " ужасени от бруталната терористична офанзива против израелците " покрай град Ели на Западния бряг на 21 юни, при която бяха убити четирима и бяха ранени няколко други, и я осъди " най-категорично ". Той също по този начин осъди " скорошните офанзиви на екстремистки заселници против палестински цивилни, които доведоха до гибел, пострадвания и обилни вреди на тяхното имущество ".

OON за следващ път изрази рецензия спрямо плановете на крайнодясното държавно управление на Израел да построи над 5000 нови домове в еврейски селища на Западния бряг и да форсира утвържденията за заселване.
 Европейски страни желаят Израел да спре градежите на Западния бряг
Европейски страни желаят Израел да спре градежите на Западния бряг

С нови селища се пречи на мира с Палестина

Венесланд предизвести, че " безмилостното разширение " на селищата от Израел подхранва насилието " и попречва достъпа на палестинците до тяхната земя и запаси, прекроявайки географията на окупирания Западен бряг и застрашавайки жизнеспособността на бъдеща палестинска страна ".

Робърт Ууд прикани Израел да се въздържа от създаване на селища , изпъждане на палестинци и разрушение на домовете им, както и двете страни да се въздържат от тероризъм и подбудителство към принуждение, " всички от които служат единствено за в допълнение нажежаване на обстановката ".

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензия също изрази сериозна угриженост от ескалиращото принуждение, акцентирайки израелска офанзива на 19 юни в, при която бяха убити седем палестинци, конфликти сред израелски заселници и палестинци и засилена израелска активност за разширение и узаконяване на селища.

Небензия предизвести, че обстановката ще остане " взривоопасна " , до момента в който не се възобновят договарянията за решение за две страни, съгласно което Израел и палестинците живеят един до друг в мир. И той повтори апела на Русия за среща с Арабската лига и прилежащите страни, с цел да се даде подтик на от дълго време закъснялите договаряния.

Рияд Мансур, палестинският дипломат в Организация на обединените нации, упрекна израелското държавно управление, че " основало страна за заселниците на мястото на палестинската страна ". Той сподели, че заселниците знаят, че дейностите им се осъждат в международен мащаб, само че имат военна, финансова и политическа поддръжка от израелското държавно управление, до момента в който палестинците нямат действителна поддръжка, която да ги овладее, макар че имат " високата нравственост " и интернационалното право на тяхна страна.

Палестинците са все по-убедени всеки ден, че " няма помощ по пътя ", сподели Мансур, призовавайки съвета " Покажете им, че помощта е на път ".

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан упрекна съвета, че не е докладвал 3500 офанзиви , които съгласно него палестинците са направили против израелци от началото на годината.

Той осъди насилието против палестински цивилни и сподели, че Израел " работи неуморно ", с цел да откри виновните. Той многозначително означи, че палестинците не са осъдили убийствата на почтени израелци.

Ердан упрекна палестинците, че търсят " унищожаването на самата концепция за еврейска страна ". Той сподели, че в случай че Израел се отдръпна от Западния бряг, групировката Хамас ще поеме контрола, както направи в Газа.
 Израелските военни убиха палестинец, заселници вилнеят в палестински град
Израелските военни убиха палестинец, заселници вилнеят в палестински град

Палестински избавителни екипи изтеглят деца, които били затрупани в горящи къщи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР