Съветът за икономически анализи публикува анализ, посветен на недостига на

...
Съветът за икономически анализи публикува анализ, посветен на недостига на
Коментари Харесай

Съветът за икономически анализи: Недостигат общопрактикуващи лекари и психиатри

Съветът за стопански разбори разгласява разбор, отдаден на дефицита на медицински експерти в опазването на здравето в България. Проучването ще бъде показано през днешния ден следобяд в Народно събрание.

Анализът показва съществени обстоятелства по отношение на осигуреността с медицински експерти у нас. Резултатите демонстрират, че в България броят на лекарите на 100 000 души население през 2021 година е по-висок от изчислената за обсъжданите европейски страни медиана. Има обаче два характерни недостига: дефицит от почти 1000 общопрактикуващи лекари и дефицит от над 460 психиатри.

Автори на проучването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев. За предаването 12+3 по " Хоризонт " Симеонова-Ганева заключи:

" Преди 10 години установихме за първи път, че в дълготраен проект ще имаме проблем с медицинските експерти. Това е по този начин, тъй като нашата стопанска система, нашата страна от ден на ден се приближава до европейските и в случай че желаеме европейско опазване на здравето, имаме потребност от експерти, които да работят в системата. 2019 година актуализирахме прогнозите за пазара на труда и тези дефицити се обрисуваха още по-големи. Тогава взехме решение да задълбаем по тематиката и да се опитаме да измерим дефицита в дълбочина, употребявайки данни на " Евростат " за всички държави-членки на Европейски Съюз.

Първият извод е, че имаме извънредно сериозен проблем с дефицита на медицински сестри. Вторият главен извод е, че, за разлика от доста разбори на всички, доста от които настояват, че ние имаме задоволително лекари, ние откриваме, че лекарите не са задоволително, в случай че разгледаме обособените специалности. Има недостиг от лекари на районно равнище. В някои области имаме недостиг от експерти, най-много от общопрактикуващи лекари - те не доближават с 1000, а ние имаме към 4000 общопрактикуващи лекари сега. Имаме потребност от 25% от горната страна. Имаме и доста изострен недостиг от психиатри ".

" Нямаме област, в която да не липсват общопрактикуващи лекари, с цел да осигурим качеството на опазване на здравето, което се дава в европейските страни. За бенчмарк ние не взимаме средноевропейски стойности на индикаторите, употребяваме медианната стойност... ".

Медианната стойност е брой лекари и медицински експерти на 100,000 души от популацията, която разделя страните в Европа на 2 равни елементи и половината от държавите-членки в Европейски Съюз имат по-ниска стойност на индикатора. Точно това е референтната стойност, изясни Ганева. Така да вземем за пример популацията на област Плевен е релативно по-малко по тази причина то е обезпечено с общопрактикуващи лекари. По същия метод има задоволително психиатри в област Ловеч, само че те обслужват и популацията от други области.

" Със сигурност просветителната система през днешния ден не може да компенсира приключването на фрагменти от системата ".

" Интересът към някои специалности е прекомерно дребен ", регистрира проучването. Например годишно специализация получават десетина психиатри, а липсват 460.

" Пазарната организация на опазването на здравето е такава, че има тласъци да се приключват избрани специалности и няма тласъци да се приключват други ". Пример за известни компетентност са пластичната хирургия или кардиологията, а за нежелана - вътрешните заболявания.

" Общопрактикуващите лекари са свръхнатоварени, точно тъй като са извънредно незадоволителни. Това е обстановката и с медицинските сестри ".

Възможните решения са в няколко направления. Необходими са незабавни решения за образуване на човешки капитал във връзка с всички експерти по здравни грижи, както и възстановяване на материалната база в медицинските ВУЗ.

" Трябва доста съществено да се намерения по какъв начин можем да върнем, отчасти даже, лекарите и сестрите, които напуснаха България. Как можем да ги притеглим назад. Освен това би трябвало да се замислим дали можем да притеглим студенти от българската диаспора в чужбина, с цел да подсилим потенциала на системата ".

Решаването на проблемите с дефицита на медици по-слабо развитите области е обвързвано с възстановяване на качеството на живот в тези области.

Трябва да се намерения и за връщане в системата на лица, които са я напуснали - квалифицирани експерти, които не са упражнявали специалността си от дълго време.

Източник: БНР

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР