Съветът за електронни медии представи проучване на медийните предпочитания на

...
Съветът за електронни медии представи проучване на медийните предпочитания на
Коментари Харесай

Какви са медийните предпочитания на българина по време на избори и презизборна кампания |

Съветът за електронни медии показа изследване на медийните желания на българската публика в предизборните акции за парламентарните избори.

Изследването е осъществено посредством относителен разбор по данни на две национални представителни изследвания на Екзакта Рисърч Груп, предоставени от Съвет за електронни медии. Изследванията са извършени в последната седмица от двете предизборни акции по метода изявление " лице в лице ".

Преобладаващата част от интервюираните са декларирали, че избират да се осведомят от телевизия - 75.3% през март и 73.7% през юли. След това се подрежда интернет медиите - 38.0% през март и 35.2% през юли. На идващото място са обществените мрежи 35.8% през март и 37.9% през юли.

С други думи, пожеланият от политиците метод за водене на предизборна акция от профилите им в обществените мрежи е трансформирал и желанията на потребителите, които през юли са предпочели обществените мрежи като източник на информация.

Данните демонстрират още, че хората, които не се интересуват от информация за изборите и предизборните акции, са младите, бедните и хората от малцинствата.

На въпрос излъчвания на коя телевизия гледат в изборния ден, 34.7% от интервюираните показват bTV, Нова телевизия - 30.4% и Българска национална телевизия - 19.4%. Този въпрос е задаван единствено в юлското проучване. 88% показват имена на съответни телевизионни канали, от които се осведомят, а 12% настояват, че нормално не наблюдават телевизия в изборния ден. 

Най-слушаното радио в изборния ден е БНР. 19,3% от интервюираните са избрали БНР, 3.7% пък са избрали Дарик Радио.

Доверието към частните малките екрани по отношение на публичната Българска национална телевизия се е нараснало от 8% разлика през март до 17% разлика през юли.

При радиото данните демонстрират друго. Доверието за публичното радио е по-голямо по отношение на частните, като разликата в доверието и през март, и през юли е към 20%. (30.2% против 10.7% през март и 27.1% и 8.0% през юли.)

Доверието за обичайните медии продължава да е по-високо по отношение на онлайн медиите. През март доверието за обичайните медии е 72.1%, а през юли - 74.9%. Изключение има при младежите под 30 година, които избират да се осведомят от онлайн медии.

Резултатите демонстрират, че през юли е понижен ползата на аудиторията към предизборните диспути - от 70.6% през март до 66.2% през юли. Наблюдава се обаче увеличение на интереса към предизборните събития на партиите, към разясненията на ЦИК, към социологическите изследванията, както и към свадите и компроматите.

Резултатите демонстрират още, че съгласно 50.9% респондентите информация от екзит полове би трябвало да се оповестява преди края на изборния ден. Против са 24.8%, най-вече възрастни и хора с главно обучение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР