Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето

...
Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето
Коментари Харесай

Коридор №8 става част от приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по превоз на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обсега на новия Европейски транспортен кулоар „ Западни Балкани-Източно Средиземноморие “ .

Българската страна постави извънредно дейни старания през последните четири месеца, с цел да рестартираме плана, съобщи вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев, който взе участие в съвещанието в Брюксел през днешния ден. Той изрази признателност за проявеното схващане от страна на Чешкото председателство за удовлетворяването на българското искане.

„ Това е сериозен триумф за България, тъй като интензивно лобирахме за включването на трасето в предпочитаната транспортна мрежа. Показахме, че поставяме всички старания за приобщаване на Западните Балкани в Европейския съюз, а транспортната съгласуваност е един от най-важните детайли на интеграцията. С днешното решение, плановете по трасето ще имат елементарен достъп до финансиране. Получих доста благодарности от Република Северна Македония и Албания за тази борба, която България изнесе за общото богатство “, разяснява Христо Алексиев.
По този метод Европейският транспортен кулоар „ Западни Балкани – Източно Средиземноморие “ придобива приключен темперамент и ще е в положение да обезпечи забележителна добавена стойност за Европейски Съюз в района на Западните Балкани , изключително в комплицираната геополитическа обстановка, в която се намираме, акцентира той.

Вицепремиерът Алексиев посочи водещата роля на България при отбраната на настояването и обезпечаването на интернационална поддръжка.

„ В дух на единение и тясно съдействие, четирите страни по трасето на Коридор № 8 - двете страни членки на Европейски Съюз България и Италия, и нашите сътрудници от Западните Балкани Албания и Република Северна Македония, приехме на 25 ноември взаимна декларация, потвърждаваща общата ни ангажираност и съответни ограничения за създаване на инфраструктурата по продължение на коридора “, съобщи министър Алексиев.
На 3 ноември 2022 година бе извършена среща в Атина сред Христо Алексиев и гръцкия министър на инфраструктурата и превоза Костас Караманлис, на която бе реализирано единодушие за активизиране на дейностите по реализирането на другия предпочитан кулоар “Sea2Sea “ . Договорена бе подготовка на взаимно планово предложение за проучвателни действия за създаване на мултимодален кулоар “Sea2Sea ” по Механизма за свързване на Европа, бранш „ Транспорт “ 2021-2027 година, като следва доуточняване на обсега с гръцката страна.

Българска страна има оферти и за следващи стъпки за структуриране и обезпечаване на жизненост на плана. Част от тях са свързани с възобновяване на железопътния товарен трафик сред България и Гърция през граничните пунктове: Свиленград-Дикея и Кулата-Промахон, както и вероятно пускане на диалози с Румъния за включване на пристанище Констанца.

Съветът на министрите по превоз утвърди общ метод по предлагането за модифициран правилник за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Министрите дискутираха ситуацията в Украйна и разискаха опциите за по-добро осъществяване на уговорките си за съгласуван отговор на Европейски Съюз на рецесията в региона на превоза, в това число въвеждането на коридори на солидарността.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР