Съветът на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз,

...
Съветът на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Земеделците намалиха употребата на торове с 20%, реколтата 2023 може да пострада

Съветът на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз, който се организира в Брюксел, беше отдаден на съществуването и достъпността на торовете в Европейски Съюз. Като част от известието на Европейската комисия беше разискван нов метод към торовете, който ще понижи зависимостта от външни фактори и излагането на пазарни шокове.

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски сподели, че хранително-вкусовата система на Европейския съюз не може да бъде подвластна от съветските торове и по тази причина са нужни други възможности: „ освен по екологични или климатични аргументи, само че и с цел да подсигуряваме нашата стратегическа автономност и да понижим зависимостта си “.

В тази връзка Европейската комисия показа известие, в което се показва нуждата от проучване на капацитета на водораслите като възобновим и резистентен запас за произвеждане на торове, както и на храна, писа профилираното електронно издание agrozona.bg.

Съобщението „ Към мощен и резистентен бранш на морските водорасли в Европейски Съюз “ предлага 23 дейности, ориентирани към основаване на условия промишлеността за морски водорасли да се трансформира в резистентен индустриален бранш. Европейски Съюз е един от най-големите вносители в света на артикули от морски водорасли, като търсенето се чака да доближи 9 милиарда евро до 2030 година Тъй като производството на артикули от водорасли може да се прави на сушата и надалеч от морето, се предлага финансиране на пилотни планове за професионална преориентация и поддръжка на дребния и междинен бизнес, новаторски планове в този бранш.

Торовете от водорасли сигурно са страхотни в дълготраен проект, само че съгласно мозъчния концерн Farm Europe, поради актуалните компликации, пред които са изправени европейските фермери сега, са нужни начинания със доста краткосрочно влияние.

„ Намаляването на покупките на торове от европейските фермери това лято (-20%) може към този момент да има негативно влияние върху реколтата през 2023 година Въпросът е дали европейските почви имат задоволително високи равнища на NPK, с цел да се обмисли използването на по-малко минерални торове, без това да повлияе на културата най-малко за един сезон. Това е подозрително, защото минералните торове са значими и понижението ще се отрази на индустриалния капацитет “, споделя Farm Europe.

„ Цените на торовете се повишават заради глобите “, сподели унгарският министър на земеделието Ищван Наги на срещата, съгласно портала Hungarian Daily News.

Ищван Наги прикани за незабавни дейности в поддръжка на фермерите на фона на скок на цените на торовете. Според него секторът е мощно обиден от повишението на цените на силата, обвързвано със глобите, а показаните на срещата оферти са ефикасни единствено в дълготраен проект. „ Фермерите се нуждаят от помощ в този момент и предлагането на Европейската комисия е единствено резюме на към този момент подхванатите стъпки и средствата, с които към този момент разполагаме “, сподели той.

„ Приоритетът на органичните торове и устойчивите материали безспорно е добра и потребна самодейност, само че не предлага решение на обстановката, подбудена от възходящите цени на силата. Във времена, когато продоволствената сигурност е застрашена от внезапно покачващите се цени на торовете и разноските за първични материали, фермерите се нуждаят от поддръжка от Европейски Съюз допустимо най-скоро “, сподели ръководителят на унгарското министерство на земеделието, като означи, че защото „ несполучливите наказания на Брюксел “ са на сърцевината на повишението на цените, най-ефективният излаз от обстановката би било желанието за преустановяване на руско-украинския спор и за мирни договаряния, защото това би нормализирало енергийните пазари и затова ще отстрани проблемите на селскостопанския бранш.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР