Съветът на Европейския съюз съобщава на официалната си интернет страница,

...
Съветът на Европейския съюз съобщава на официалната си интернет страница,
Коментари Харесай

ЕС задължава страните да запълнят 80% от газовите си хранилища

Съветът на Европейския съюз оповестява на формалната си интернет страница, че страните-членки на блока са приели правила, които вършат наложително запълването на 80% от потенциала на газовите складове преди зимния сезон и шерването на „ синьото гориво “ с другите държави-членки в дух на взаимност, макар проблемите на газовия пазар.

Както се отбелязва в известието, това е значима крачка към усилването на сигурността на европейските енергийни доставки в подтекста на войната в Украйна.

Регламентът планува, че подземните газови складове на територията на държавите-членки би трябвало да бъдат запълнени минимум до 80% от потенциала им преди зимата на 2022/2023 година и до 90% преди идващите зимни интервали. Като цяло Европейски Съюз ще се опита групово да запълни 85% от общия потенциал за подземно предпазване на газ в Европейски Съюз през 2022 година

Тъй като потенциалът за предпазване на газ и националните обстановки се разграничават доста, според от тяхната обстановка, държавите-членки ще могат отчасти да реализират задачата за предпазване посредством броене на запасите от полутечен природен газ (ВПГ) или различни горива. За да се отрази ситуацията на държавите-членки с доста огромен потенциал за предпазване спрямо тяхното вътрешно ползване на газ, задължението за пълнене на подземните ресурси ще бъде лимитирано до размер, подобаващ на 35% от междинното годишно ползване на газ на държавите-членки през последните 5 години.

Някои държави-членки нямат уреди за предпазване на своята територия и по тази причина регламентът планува, че те би трябвало да съхраняват 15% от годишното си вътрешно ползване на газ в хранилища, ситуирани в други държави-членки и по този метод да имат достъп до ресурси от газ, съхранявани в други държави-членки. Този механизъм ще укрепи сигурността на техните доставки на газ, като в същото време ще показа финансовата тежест, обвързвана със запълването на потенциала за предпазване на Европейски Съюз.

Регламентът също по този начин планува наложителна сертификация на всички оператори на подземно предпазване на газ от органите на съответните държави-членки. Целта на това узаконяване е да се избегнат евентуалните опасности от външно въздействие върху сериозни инфраструктури за предпазване, които биха могли да застрашат сигурността на енергийните доставки на Европейски Съюз и други значими ползи от сферата на сигурността. Бързата процедура за узаконяване е да се кандидатства за места за предпазване с потенциал над 3,5 TWh, които са били запълнени на равнища под междинните за Европейски Съюз през 2020 и 2021 година

Задълженията за запълване на потенциала за предпазване ще приключат на 31 декември 2025 година, само че отговорностите за узаконяване на оператор на склад ще продължат да се ползват след тази дата. Регламентът също по този начин планува дерогация, която да бъде предоставена на Кипър, Малта и Ирландия, стига те да не са директно свързани между тях с газовата система на други държави-членки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР