Съветът на Европа (СЕ) на заседание за последното тримесечие на

...
Съветът на Европа (СЕ) на заседание за последното тримесечие на
Коментари Харесай

Турция държи бизнесмен в затвора 4 години без присъда

Съветът на Европа (СЕ) на съвещание за последното тримесечие на тази година гласоподава започване на " процедура за нарушаване ", против Турция, за неспазване на решението на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по отношение на предприемача Осман Кавала, заяви турската работа на Euronews през вчерашния ден.

Официалното решение ще бъде оповестено през днешния ден. След края на процедурата, участието на Турция или правото ѝ на глас в съдебна експертиза може да бъде спряно.

Комитетът на министрите взе това решение по време на среща, която се организира от 30 ноември до 2 декември.

Сред делата, които бяха прегледани по време на срещата, беше този на Кавала, който остава в пандиза в Турция, към този момент четири години без присъда по дело. Като цяло предприемача е държан в следствения арест в продължение на над 1470 дни без присъда.

Истанбулски съд на 26 ноември още веднъж постанови Кавала да остане зад решетките, до момента в който процесът против него продължава.

Комитетът на министрите насочи последно предизвестие към Турция за случая с Кавала през септември, като съобщи, че ще стартира процедура за нарушаване против страната, в случай че той не бъде освободен до края на ноември.

Кавала беше оставен в пандиза на 1 ноември 2017 година по обвиняване, че е помагал за организирането на митингите на Гези през 2013 година в Истанбул. След това против него бяха повдигнати и други обвинявания.

Министерството на външните работи в Анкара нощес направи изказване по отношение на започването на процедура за нарушаване против Турция: „ Изпълнението на решенията на Европейски съд по правата на човека би трябвало да се третира с неутрален метод във връзка с всички държави-членки “.

„ Ако Комитетът на министрите на Съвета на Европа желае да резервира успеваемостта на системата за правата на индивида, той би трябвало да се откаже от преднамереното си отношение и да се заеме с осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека с неутрален метод за всички страни членки “.

В изказването се акцентира, че " В сходство с правилото на ценене на настоящия правосъден развой у нас, приканваме съдебна експертиза да се въздържа от това решение, което ще има качеството на интервенция в самостоятелната правосъдна власт.
Като член-основател на Съвета на Европа, страната ни е наясно с отговорностите си, произлизащи от Европейската спогодба за правата на индивида. 3674 решения на Европейски съд по правата на човека са изпълнени от нас, а единствено тази година те са 128.

Фактът, че съществуващите механизми в системата на Европейската спогодба за правата на индивида работят против избрани страни по политически съображения, а не по правно и заслужено схващане, преди всичко накърнява репутацията на самия Съвет на Европа. ", оповестиха от Анкара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР