Съветът на Европа, най-важният орган на континента в областта на

...
Съветът на Европа, най-важният орган на континента в областта на
Коментари Харесай

Изключиха Русия от Съвета на Европа

Съветът на Европа , най-важният орган на континента в региона на правата на индивида, предприе невиждания ход да изключи Русия поради нахлуването и войната ѝ в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Асошиейтед прес.

Четиридесет и седем членният Комитет на министрите на организацията разгласи, че " от през днешния ден Русия престава да бъде член на Съвета на Европа ".

След като беше обявено решението, последва изключи телно символен акт, при който чиновници на съвета излязоха пред централата на организацията в Страсбург и смъкнаха рускота знаме, деликатно прегъвайки трибагреника, преди да бъде отвеян. Въпреки помпозността това беше безогледно преустановяване на 26-годишно участие в организацията, отбелязва Асошиейтед прес. Но съгласно мнозина то е било изцяло справедливо.

" Дотук се стигна само и единствено поради съветските дейности ", съобщи шведската външна министърка Ан Линде. " Искрено се надяваме Русия един ден да се върне към идеалите на мира и демокрацията и да възвърне участието си. "

По-рано през седмицата парламентарната асамблея на организацията инициира процеса на изключване и гласоподава единомислещо Русия да бъде изгонена.

Днес съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че страната му по този начин или другояче е щяла да напусне този орган. В изявление за съветския ефирен канал РБК той упрекна страните от НАТО и Европейски Съюз, че са " злоупотребили с болшинството си в съвета, трансформирайки го в последна сметка в средство за антируска политика ". Украйна също членува в Съвета на Европа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба незабавно приветства решението и написа в Туитър, че " Русия няма място в европейските органи, тъй като води варварска нападателна война против Украйна и е направила голям брой военни закононарушения ". 

Не е ясно каква е била степента на поддръжка за изключването, защото Комитетът на министрите е постигнал " консенсус " при закрити врата, което прави невероятно да се направи цялостна разбивка на гласовете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР