Съветът на директорите на Банката на Русия на заседанието си

...
Съветът на директорите на Банката на Русия на заседанието си
Коментари Харесай

Централната банка на Русия понижи основната лихва до 8,5%

Съветът на шефовете на Банката на Русия на съвещанието си на 15 септември намали главната лихвена ставка с 0,5 процентни пункта - до 8,5%, заяви паричнокредитният регулатор на страната.

Централната банка понижава лихвата за четвърти път тази година: през април - намаляване с 0,5 п.п., а през март и юни - с по 0,25 процентни пункта.

Инфлацията в страната се намира покрай целевото ниво на банката от 4%, а стопанската система продължава да пораства, отбелязва Съветът на шефовете. На фона на удобната динамичност на цените на редица артикули и услуги се намаляват инфлационните упования, само че все пак те още не са се закрепили стабилно на ниско ниво.

Средносрочните опасности за превишаване на инфлационните цели към момента доминират над тези за стабилно придвижване на инфлацията надолу. За поддържане на инфлацията покрай нивото от 4 на 100, Банката на Русия ще продължи да организира умерено твърда паричнокредитна политика, се показва още в известието на банката.

От Банката на Русия означават склонността на популацията към икономисване на фона на намаление на лихвите по заемите, повишение на икономическата интензивност и приходите.

В хоризонта на околните две тримесечия регулаторът позволява опцията за ново намаление на основната лихвена ставка, акцентират от Централната банка на Русия.

Всяко решение във връзка с главната рента ще зависи от оценката на рисковете, от значителното и стабилно съблюдаване на инфлационните цели, от динамичността на потребителските цени и икономическата интензивност в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР