Саудитският петролен гигант Aramco обяви рекордна печалба от 161,1 млрд.

...
Саудитският петролен гигант Aramco обяви рекордна печалба от 161,1 млрд.
Коментари Харесай

Aramco: Саудитският държавен петролен гигант с печалба от 161 млрд. долара

Саудитският петролен колос Aramco разгласи рекордна облага от 161,1 милиарда $ (134 милиарда лева.) за 2022 година, подкрепена от покачващите се цени на силата и по-големите размери на произвеждане.

Това съставлява 46,5% нарастване за държавната компания спрямо предходната година.

Това е последната енергийна компания, която регистрира рекордни облаги, откакто цените на силата скочиха след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Американската ExxonMobil осъществя 55,7 милиарда $, а английската Shell регистрира 39,9 милиарда $.

Aramco също по този начин разгласи дял от 19,5 милиарда $ за тримесечието от октомври до декември 2022 година, който ще бъде изплатен през първото тримесечие на тази година.

По-голямата част от тази сума ще отиде за саудитското държавно управление, което има близо 95% от акциите на компанията.

Цената на петрола вид Брент, която е пример за цената на петрола, в този момент се търгува на равнища от към 82 $ за барел - макар че цените надвишиха 120 $ за барел през март предходната година, след нахлуването на Русия, и през юни.

" Арамко яхна вълната на високите цени на силата през 2022 година ", сподели Робърт Могилницки от Института на арабските страни от Персийския залив във Вашингтон. " За Aramco щеше да е мъчно да не се показа мощно през 2022 година ".

В днешното си изказване Aramco съобщи, че резултатите на компанията са " подкрепени от по-високите цени на суровия нефт, по-големите продадени размери и усъвършенстваните маржове за рафинираните артикули ".

Президентът и основен изпълнителен шеф на Aramco Амин Насър съобщи: " В момента се чака да бъде реализирано нарастване на приходите от продажби. Като се има поради, че чакаме петролът и газът да останат от значително значение в обозримо бъдеще, рисковете от незадоволителни вложения в нашия бранш са действителни - в това число и да допринесат за по-високи цени на силата. "

За да се оправи с тези провокации, той съобщи, че компанията ще се концентрира освен върху разширението на производството на петрол, газ и химикали - само че и ще влага в нови технологии с по-ниски въглеродни излъчвания.

Aramco - втората по стойност компания в света, отстъпваща единствено на американската Apple - е главен емитент на парникови газове, които способстват за изменението на климата.

В отговор на известието на Aramco генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламар съобщи: " Шокиращо е една компания да осъществя облага от над 161 милиарда $ за една година посредством продажбата на изкопаеми горива - най-големият фактор за климатичната рецесия ".

Тя добави: " Това е още по-шокиращо, тъй като този остатък е насъбран по време на световна рецесия на разноските за живот и е подкрепят от повишението на цените на силата вследствие на нападателната война на Русия против Украйна "./БГНЕС

Рияд / Саудитска Арабия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР