Саудитският крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд е подписал

...
Саудитският крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд е подписал
Коментари Харесай

Саудитска Арабия окончателно разрешава на жените да шофират

Саудитският крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд е подписал декрет, с който за пръв път в историята на кралството се дава право на дамите да получат шофьорски книжки, оповестява телевизия Ал Арабия.
Саудитските дами от години упорстваха за това право, обаче строгият публичен морал в саудитското общество по всевъзможен метод пречеше това да се случи. Нещо повече - осмелилите се да седнат зад кормилото дами, бяха строго наказвани, напомня БГНЕС.
Всъщност до момента дамите в Саудитска Арабия можеха да карат, в случай че са над 30 години и единствено в наличието и при експлицитното позволение на мъж, което съвсем не се случваше. В закона имаше и още едно конкретизиране - шофирането беше позволено от 7:00 до 20:00 часа от събота до сряда. Новият указ обаче дава право на дамите да вземат шофьорски курсове, без да желаят позволение от никого.
Новият закон би трябвало да бъде прибавен до 24 юни, 2018 година. Той е част от редица ограничения, които целят да включат по-активно дамите в стопанската система на Саудитска Арабия.
Решението на Саудитска Арабия беше приветствано и от американския президент Доналд Тръмп. Той разгласи това за " вярна стъпка за увеличение на правата и опциите пред дамите в Саудитска Арабия ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР