Саудитската компания TAWAL, инфраструктурното звено на Saudi Telecom Company Group

...
Саудитската компания TAWAL, инфраструктурното звено на Saudi Telecom Company Group
Коментари Харесай

След зелената светлина в България: Саудитската TAWAL даде ход на телеком бизнеса си в Европа

Саудитската компания TAWAL, инфраструктурното звено на Saudi Telecom Company Group (stc Group), публично разгласи старт на активността си в Европа. Това се случва броени седмици след полученото одобрението от българската Комисия за защита на конкуренцията на договорката за придобиване на 3200 телекомуникационни кули в страната.

Стъпването на TAWAL на Стария континент се случва след сключването на огромната договорка на стойност 1.22 милиарда евро с United Group, притежател на Vivacom. Като част от нея саудитската компания закупи базови станции в България, Хърватия и Словения – общо 4800 в трите страни, най-вече от които у нас.

Сделката за кулите бе подписана в края на април 2023 година, само че завършването ѝ бе забавено поради обжалване от „ Йеттел България “, обвързвано със промяната на собствеността на „ Булсатком “ и връзката с UG.

Иначе съглашението е част от амбициозната тактика на stc Group за разширение и напредък. Като част от нея в края на 2018 година саудитският телеком обособи TAWAL като независимо сдружение за ръководство на телекомуникационната му инфраструктура. Същинската активност на компанията стартира на 1 април 2019 година, откакто получи лиценз от локалния регулатор.

Първоначално TAWAL пое контрола на към 15 000 кули на Saudi Telecom в Саудитска Арабия, а скоро след това насочи погледа си на открито. През 2022 година започва TAWAL Pakistan, а около договорката с United Group обособи и подразделението TAWAL Europe. В резултат общото портфолио на TAWAL към този момент надвишава 21 000 кули в пет страни.

Навлизането на TAWAL в Европа се случва на фона на разширяващото се внедряване на 5G свързаността и акцентира оформящата се през последните години наклонност за отделяне на телекомуникационната инфраструктура в обособени сдружения в търсене на спомагателни източници на доходи – да вземем за пример посредством отдаване чартърен или директна продажба на кули.

Собственикът на Vivacom да вземем за пример показва, че приходите от продажбата ще разрешат на компанията доста да понижи задлъжнялостта си и ще ѝ обезпечат средства за предстоящ напредък.

Що се отнася до TAWAL, тя дава обещание „ обилни вложения и въвеждане на потвърдени процеси и положителни практики, както и новаторски артикули в своето портфолио “.
Препятствие пред сделката…
… бе жалбата у нас на съперника „ Йеттел Бъглария “ по адрес на спорната продажба на „ Булсатком “ на Спас Русев. Припомняме, че:
сателитният тв оператор бе продаден на предприемача, който е някогашен притежател на Vivacom, предишния септември;въпросната договорка, както стана ясно, е финансирана със заем от United Group, компанията майка на Vivacom;а полученият заем е гарантиран с прехвърлянето инфраструктурата на „ Булсатком “ на Vivacom – общо 148 базови станции, дружно с оптичната мрежа на оператора. Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “
Първоначално промяната на собствеността на „ Булсатком “ не бе входирана за разглеждане от антимонополния орган, само че откакто детайлностите към нея излязоха нескрито, съперниците на Vivacom – „ Йеттел “ и „ А1 “ – сезираха Комисията за защита на конкуренцията.

Именно незавършилото произвеждане бе причина от „ Йеттел “ да подадат сигнал и по адрес на договорката с TAWAL и нуждата от по-задълбочено изследване на резултатите от нея. В последна сметка Комисия за защита на конкуренцията утвърди придобиването на кулите на Vivacom, като не видя предпоставки за проблеми с пазарното състояние на UG, поради че TAWAL все още не реализира активност в България.
е& преди Yettel: От арабски водач до най-големия акционер във Vodafone
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР