Саудитска студентка в университета в Лийдс, която се е върнала

...
Саудитска студентка в университета в Лийдс, която се е върнала
Коментари Харесай

Студентка ще лежи 34 години в затвора, защото използвала неправомерно Туитър

Саудитска студентка в университета в Лийдс, която се е върнала в кралството за отмора, е наказана на 34 години затвор за това, че е имала акаунт в Twitter и е следвала и споделяла с дисиденти и деятели.

Присъдата, от Специалния съд по тероризма на Саудитска Арабия, е произнесена седмици след визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Саудитска Арабия, за което правозащитници предизвестиха, че може да окуражи кралството да ускори репресиите си против дисиденти и други продемократични деятели.

Случаят е и последният образец за това по какъв начин престолонаследникът Мохамед бин Салман се е насочил към потребителите на Twitter в акцията си за репресии, като в това време управлява огромен заобиколен дял в американската обществена медия посредством саудитския капиталов фонд - Public Investment Fund (PIF).

34-годишната Салма ал-Шехаб, майка на две дребни деца, в началото беше наказана да изтърпи три години затвор за " закононарушение ", изразяващо се в потребление на интернет уебсайт за " предизвикателство на публични вълнения и дестабилизиране на гражданската и националната сигурност ".

Но апелативният съд постанови нова присъда - 34 години затвор, последвани от 34-годишна възбрана за пътешестване - откакто прокурор изиска от съда да прегледа други хипотетични закононарушения.

Според превод на правосъдните протоколи, с които се е срещнал в. " Гардиън ", новите обвинявания включват изказванието, че Шехаб е " подпомагалa тези, които се стремят да провокират публични вълнения и да дестабилизират гражданската и националната сигурност, като е следвал техните сметки в " Туитър " и е препращал техни туитове ". Смята се, че Шехаб към момента може да изиска ново обжалване по делото.

По всичко проличава, че Шехаб не е бил водещ или изключително деен саудитски деятел нито в кралството, нито във Англия. В Инстаграм, където има 159 почитатели, тя се разказва като дентален хигиенист, медицински възпитател, докторант в университета в Лийдс и учител в университета " Принцеса Нура бинт Абдулрахман ", както и като брачна половинка и майка на синовете си Ноа и Адам.

Профилът ѝ в Twitter демонстрира, че тя има 2597 почитатели. Наред с туитовете за Covid и фотосите на дребните си деца, Шехаб от време на време ретуитва туитове на саудитски дисиденти, живеещи в заточение, които приканват за освобождение на политическите пандизчии в кралството.

Изглежда, че е подкрепяла случая на Лoуджан ал-Хатлул, изтъкнат саудитски феминистки деятел, която преди този момент е била в пандиза, твърди се, че е била измъчвана поради поддръжката си за шофьорските права на дамите, а в този момент живее под възбрана за пътешестване.

Човек, който познаваше Шехаб, сподели, че тя не може да понася несправедливостта. Описват я като добре образована и запалена читателка, която пристигнала в Обединеното кралство през 2018 или 2019 година, с цел да отбрани докторантура в Лийдс.

През декември 2020 година се е върнала в Саудитска Арабия на отмора и е възнамерявала да вземе със себе си във Англия брачна половинка и двете си деца.

След това тя е била извикана на разпит от саудитските управляващи и в последна сметка е била задържана и съдена за туитовете си.

Човек, който следи делото ѝ, споделя, че Шехаб от време на време е била държана в изолираност и по време на процеса е желала да каже на съдията нещо уединено за това по какъв начин са се отнесли с нея, което не е желала да съобщи пред татко си. Не й е било разрешено да съобщи известието на съдията, споделя лицето. Обжалваната присъда била подписана от трима съдии, само че подписите били нечетливи.

Twitter отхвърли да разяснява случая и не отговори на съответни въпроси за това какво въздействие - в случай че въобще има такова - има Саудитска Арабия върху компанията. Преди това Twitter не отговори на въпросите на Guardian за какво на висшия асистент на принц Мохамед, Бадер ал-Асакер, е било разрешено да резервира доказан акаунт в Twitter с повече от 2 милиона почитатели, макар обвиняванията на държавното управление на Съединени американски щати, че е провел нелегално навлизане в компанията, което е довело до идентифицирането и вкарването в пандиза на анонимни консуматори на Twitter от саудитското държавно управление. Един някогашен чиновник на Twitter беше наказан от американски съд във връзка със случая.

Един от най-големите вложители в Twitter е саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал, който има над 5% от Twitter посредством своята капиталова компания Kingdom Holdings. Макар че принц Алуалид към момента е ръководител на компанията, контролът му върху групата бе подложен под въпрос в американските медии, в това число в " The Wall Street Journal ", откакто стана ясно, че саудитският крал - братовчед на престолонаследника - е бил държан в плен в хотел " Риц Карлтън " в Рияд в продължение на 83 дни. Инцидентът беше част от по-широка чистка, водена от принц Мохамед против други членове на кралското семейство и предприемачи, и включваше изказвания за изтезания, насила и отчуждаване на активи за милиарди в саудитската хазна.

В изявление на принц Алуалид за Блумбърг от 2018 година, извършено в Рияд седем седмици след освобождението му, милиардерът признава, че е постигнал " съглашение " със саудитското държавно управление, явно по отношение на освобождението му, което е поверително.

Неотдавна през май Kingdom Holding разгласи, че е продал към 17% от компанията си на PIF, където принц Мохамед е ръководител, за 1,5 милиарда $. Това на собствен ред прави саудитското държавно управление забележителен заобиколен вложител в Twitter. Според Twitter вложителите не играят роля в ръководството на ежедневната активност на компанията.

Европейската саудитска организация за правата на индивида осъди присъдата на Шехаб, която съгласно нея е най-дългата присъда за отнемане от независимост, издавана в миналото против деятел. Тя означи, че доста активистки са били подлагани на несправедливи правосъдни процеси, които са довели до случайни присъди, и са били подлагани на " тежки изтезания ", в това число полов тормоз.

Халид Алджабри, който живее в заточение и чиито сестра и брат са арестувани в кралството, съобщи, че казусът " Шехаб " потвърждава, че съгласно Саудитска Арабия несъгласието е еднакво на тероризъм.

" Драконовската присъда на Салма, произнесена от съд за тероризъм поради мирни туитове, е най-новата демонстрация на безмилостната репресивна машина на MBS ", сподели той, визирайки престолонаследника. "

Подобно на убийството на (журналиста Джамал) Хашоги, нейната присъда има за цел да изпрати шокови талази в кралството и отвън него - осмелиш ли се да критикуваш MBS, ще се окажеш разчленен или в саудитските подземия. "

Въпреки че казусът не получи необятно внимание, вестник " Вашингтон пост " разгласява язвителна публицистична публикация за отношението на Саудитска Арабия към студентката от Лийдс и съобщи, че нейният случай демонстрира, че " уговорките ", които президентът е получил за промени, са " фарс ".

" Най-малкото, господин Байдън в този момент би трябвало да се изкаже уверено и да изиска госпожа Шехаб да бъде освободена и да ѝ бъде разрешено да се върне при синовете си, на 4 и 6 години, в Обединеното кралство и да продължи образованието си там ", се споделя в публикацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР