Саудитска шофьорка, народът на Хонконг, Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху, Алексей

...
Саудитска шофьорка, народът на Хонконг, Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху, Алексей
Коментари Харесай

Кой ще спечели Нобеловата награда за мир?

Саудитска шофьорка, народът на Хонконг, Доналд Тръмп, Бенямин Нетаняху, Алексей Навални или пък НАТО може да се окичи с “Нобел ” за мир тази година. Наградата е допустимо да бъде присъдена и на младата екоактивистка Грета Тунберг и въодушевеното от нея придвижване “Петъци за бъдещето ”, с цел да се подчертае връзката сред вредите за околната среда и опасността за мира, настояват специалисти пред Ройтерс. Победителят, който ще получи наградата на стойност 1 милион $, ще бъде разгласен на 9 октомври, а връчването ще бъде през декември в Осло, написа.
Интригата към за мир е най-голяма. Докато учените, номинирани за влиятелния приз в областта на медицината или физиологията, химията и физиката, са звезди основно в тесния кръг на личната си среда, то премията за мир се дава на хора, за които целия свят приказва. Предварително наддаване кипи и към “Нобела ” за литература, само че нищо не може да се съпостави със спекулациите към най-високото отличие за мир. Според правилника на норвежкия Нобелов комитет, който дефинира името на лауреата за мир, имената на номинираните се държат в загадка в продължение на 50 години и единствено спечелилият става явен на необятната общност. Никой обаче не може да попречи на тези, които предлагат, да оповестят на кого са заложили и по този начин изплуват някои имена – към дузина от десетки препоръчани.
 Правителствата на Съединени американски щати, Сърбия и Косово са препоръчани за Нобелова премия за мир Правителствата на Съединени американски щати, Сърбия и Косово са препоръчани за Нобелова премия за мир
Депутатът от Швеция Магнус Якобсон номинира държавните управления на Съединени американски щати, Сърбия и Косово за Нобелова премия за мир за съглашението за норм...
Рекордът номинирани е през 2016 година – цели 376 претенденти. Предложенията стартират през септември и завършват до 1 февруари идната година. Неслучайно тъкмо в този момент се заприказва за нови номинации – единствено за седмица стана ясно, че са препоръчани американският президент Доналд Тръмп, израелският министър председател Бенямин Нетаняху, съветският опозиционер Алексей Навални и лидерката на беларуската съпротива и съперничка на Лукашенко за президент Светлана Тихановска. Всички те обаче ще се състезават през 2021 година. Единствено Тръмп би могъл да се окаже вероятно в тазгодишната конкуренция, в случай че някой го е номинирал в края на предходната или през януари тази година, само че без да се разбере.
Според наблюдаващи, любимец за тазгодишното отличие, най-малко измежду дребното имена, които са изтекли, е Грета Тунберг. Тя бе номинирана от трима норвежки и двама шведски депутати, а в случай че завоюва, ще получи “Нобел ” на същата възраст като пакистанката Малала Юсафзаи - най-младия лауреат до момента. Сред другите известни претенденти през 2020 година са народът на Хонконг, НАТО, Джулиан Асандж, Челси Манинг и Едуард Сноудън, както и намиращата се в пандиза саудитска активистка Лоуджан ал Хатлул. През 2014 година тя попадна в ареста за шофиране на автомобил, само че проправи пътя към правото на дамите в Саудитска Арабия да карат. Други вероятни кандидати са “Репортери без граници ”, немският канцлер Ангела Меркел и Световната здравна организация, само че не е ясно дали са номинирани.
Знае се обаче, че описът с претенденти съдържа 318 имена – 211 на персони и 107 на организации. Историкът и създател на няколко книги за премията Асле Свен счита, че шведката Тунберг, за която това е втора номинация в последните години, би била мощен кандидат след адските горски пожари по западното крайбрежие на Съединени американски щати и повишаващите се температури в Арктика. “Нито един човек не е направил повече от нея, с цел да притегли вниманието на света към измененията в климата ”, съобщи Свен пред Ройтерс. От началото на пандемията Грета Тунберг бе принудена да ограничи активността си, само че преди дни разгласи, че всеобщите акции се възобновяват на 25 септември. “Има връзка сред вредите за околната среда и нашия засилващ се проблем с пандемията ”, счита и шефът на Стокхолмския институт за проучване на интернационалния мир Дан Смит. НАТО пък е номинирана, тъй като съгласно предложилите я предотвратява в продължение на десетилетия спорове в света. Предлагането за “Нобел ” за мир неведнъж се трансформира в поддръжка на избрана политическа идея.
Критикът на Кремъл Алексей Навални бе подсилен за наградата от група учени, щом се разкри, че е токсичен с новичок и това мощно изостри връзките сред Русия и Запада. Бившият началник на Европейски съвет Доналд Туск пък предложи беларуските опозиционери Светлана Тихановска и брачна половинка ѝ блогър Сергей Тихановски, който е в пандиза, да бъдат издигнати за премията като мощен сигнал в поддръжка на демократичното придвижване в Беларус.
 Туск предложи да предлагат Тихановская и нейния брачен партньор за Нобелова премия за мир Туск предложи да предлагат Тихановская и нейния брачен партньор за Нобелова премия за мир
Европейският съюз да номинира Светлана Тихановская и нейния брачен партньор Сергей за Нобелова премия за мир. Това предложи някогашният ръководител...
И Нетаняху, и Тръмп са претенденти за 2021 година поради постигнатото съглашение сред Израел и Обединените арабски емирства, което се преглежда като историческа стъпка към преустановяване на израело-арабския спор. Всъщност Тръмп получи номинацията от две разнообразни места и за две разнообразни достижения Норвежкият народен представител от крайната десница Кристиян Тибринг-Йеде го издигна за мирното съглашение в Близкия изток. Номинация за Тръмп преди дни оповести и шведският народен представител Магнус Якобсон за това, че съумя да накара водачите на Сърбия и Косово да седнат на една маса и да възстановяват икономическите си връзки. Шансовете на сегашния собственик на Белия дом да получи наградата не са огромни, считат специалисти, защото норвежкият Нобелов комитет мъчно ще му елементарни, че извади Съединени американски щати от контракта за нуклеарните оръжия със междинен и дребен обхват.
Американски медии настояват, че в действителност не е мъчно да бъде получена номинация за “Нобел ” за мир. Оказа се, че право да предлагат имат минимум половин милион хора в света – това са членове на държавни управления и национални парламенти, шефове на институти за мир и интернационална политика, членове на съда в Хага, някогашни носители на “Нобел ”, академични преподаватели, някогашни членове на норвежкия Нобелов комитет и други Този огромен брой хора изповядват разнообразни хрумвания и позиции, тъй че в историята се е стигало до невероятни парадокси. След отпадането на 50-годишната отминалост се оказа, че през 1939 година за “Нобел ” за мир е бил номиниран Хитлер, само че предлагането бързо е било оттеглено, напомня Би Би Си. Два пъти за наградата е бил номиниран и Сталин – през 1945 година незабавно след края на Втората международна война и още един път през 1948 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР