Saudi Aramco ще е най-голямата публична компания в света, но

...
Saudi Aramco ще е най-голямата публична компания в света, но
Коментари Харесай

Тези акции не са за вас

Saudi Aramco ще е най-голямата обществена компания в света, само че действително остава много затворена за вложителите

След няколко години най-чаканото обществено предложение в света - на петролния колос Saudi Aramco, стартира, само че към него ще има и много разочаровани. Причините за това са няколко и те се крият в разминаването с първичните проекти. Преди години желанията бяха за разпространение на 5%, след това на 2%, а в последна сметка Рияд продава 1.5% от капитала, като се отхвърли от огромна международна борса, а избра локалната. Освен това се ограничи достъпът за директни вложения на западни фондове и компании, разочаровани ще са и банките медиатори, които ще вземат много по-ниски комисиони от тези при пласмента на Facеbook и Alibaba - съгласно Rеuters едвам към 90 млн. $. при трицифрени суми в милиони за обществената мрежа и китайския ритейлър.

Така въпреки и обществена Saudi Aramco ще остане по-скоро затворена компания, лимитирана до вложители най-вече от Залива. Заради това най-вероятно няма да бъде достигната и огромната цел на Саудитска Арабия за пазарна капитализация от 2 трлн. $, а съгласно ценовия диапазон тя ще е към 1.5-1.7 трлн. $ В момента необятен консенсус има единствено във връзка с това, че Saudi Aramco сигурно ще дебютира с оценка, която ще надвишава най-малко с няколкостотин милиарда тези на двете най-големи обществени компании сега – Microsoft и Apple. Оценките им са към 1 трлн. $ сега. Oсвен това компанията е и водач по доходи и облага - 366 милиарда и 111 милиарда $. Повече от всяка друга по света.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оставаме в Залива

Негативните сигнали пристигнаха още в понеделник, когато компанията отсрочи роудшоуто си в Европа и Азия, като срещи с евентуални вложители ще бъдат направени единствено в Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Кувейт и Оман. Това решение е показателно за отношението на компанията към интереса от чужбина.

През последните месеци държавен екип се е срещнал с десетки саудитски жители, с цел да подписа с тях съглашения за предварителна продажба, оповестяват източници на Reuters. Според FT управляващите в Рияд са оказвали напън върху тях. Целта на това е да се подсигурява " триумфът " на IPO-то, което ще зависи най-вече от локалното търсене. По-рано този месец стана ясно, че 0.5% от компанията е непокътната извънредно за саудитски жители, които по-късно ще получат достъп до бонусна скица, в случай че задържат акциите си за избран интервал от време.

Притесненията на вложителите

Очаквано борсовият дебют на Saudi Aramco извади на дневен ред и проблемите на компанията. Те са от друго естество и варират от несигурността в производството поради офанзиви върху съоръжения на групата и невидимата граница сред страната и компанията до неяснотата на структурата й и имиджовите проблеми на страната. Притеснителен е и фактът, че компанията е била жертва на сполучливи хакерски атаки, както и мощната взаимозависимост на групата от цената на петрола. Друг мотив за неустановеност е стартирането на акциите на дребна фондова борса като саудитската. Компанията би могла да манипулира комерсиалната интензивност към компанията на локалната борса, даже при неналичието на такава, точно поради централизираната власт в кралството. Освен това през последните години страната дълго време криеше действителните финансови данни, а вложителите смятаха приходите, като умножаваха добития от нея нефт по цената му... Процедурата

- Цена - компанията пуска за вторична продажба към 3 милиарда акции, или 1.5% от капитала си. Ценовият диапазон е 30 до 32 риала (8-8.50 долара), оценявайки предлагането на 96 милиарда риала (25.6 милиарда долара), което би трябвало да мине това на Alibaba от 24 милиарда $.

- Срокове - предлагането стартира на 17 ноември и ще продължи до 4 декември. Дребни вложители могат да вземат участие до 28 ноември.

- Ограничения - за дребни вложители са планувани 0.5% от капитала, само че могат да вземат участие единствено саудитски жители, непрекъснато пребиваващи в кралството хора или вложители от Кувейт, ОАЕ, Катар, Бахрейн и Оман.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР