Сатурновата луна Мимас, оприличавана на Звездата на смъртта от Междузвездни

...
Сатурновата луна Мимас, оприличавана на Звездата на смъртта от Междузвездни
Коментари Харесай

Сатурновата зловеща луна Мимас има скрит океан под повърхността

Сатурновата луна Мимас, оприличавана на Звездата на гибелта от " Междузвездни войни ", има океан, прикрит под ледената и осеяна с кратери повърхнина, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Астрономи откриха по данни от апарата " Касини " за въртенето и орбитата на Мимас, че под ледената обвивка, която е с дебелина 20 - 30 км, има океан с течна вода. Този океан наподобява се е образувал наскоро по галактически стандарти - преди по-малко от 25 милиона години, а най-вероятно преди 5 до 15 милиона години. 

Това изобретение прави Мимас забавно място за проучване на условия, които могат да доведат до пораждане на живот. 

" На пръв взор това е най-невероятното място в Слънчевата система за битие на течна вода ", споделя астрономът Валери Леней, началник на проучването, публикация за което е оповестена в сп. " Нейчър ". " Изглежда остаряла и неактивна, с доста кратери. Нищо не издава съществуването на океан ".

Мимас стана най-малкият от петте естествени спътници в Слънчевата система, за които са открити доказателства за битие на океан под повърхността. Останалите са Енцелад и Титан от системата на Сатурн и юпитеровите луни Европа и Ганимед. 

Има също догатки за битие на океани на няколко други луни, измежду които е юпитеровата Калисто. 

" Касини " изследва 13 години Сатурн и спътниците му до 2017 година Тогава наблюденията на повърхността не даваха информация за прикрит океан. 

Мимас е седмата по величина луна на Сатурн. Планетата има повече от 100 естествени спътници. Най-големият от тях - Титан, задминава по величина планетата Меркурий, а най-малките са колкото жилищен блок. Мимас е със междинен диаметър 400 км. Най-емблематичната му характерност е големият кратер Хершел, поради който оприличават Мимас на " Звездата на гибелта ". 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР