Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и САЩ допринася

...
Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и САЩ допринася
Коментари Харесай

България заслужава изключително висока оценка - Какво си казаха...

„ Сътрудничеството в региона на енергетиката сред България и Съединени американски щати способства за повишение на енергийната сигурност и диверсификацията освен на страната ни, само че и на целия Балкански район ”, е споделил Асен Василев, показват от пресцентъра на Министерството на финансите.

 

Той подчертава върху плана Север-Юг, който има за цел да сътвори оптимална съгласуваност на енергийните, цифровите и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

 

”На фона на изтичащия контракт за пренос на газ сред Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов кулоар и съврзаността Север-Юг, ” разяснява Василев.

Той още веднъж уточни нуждата от многообразие в енергийните източници, изключително в подтекста на съветската експанзия против Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

 

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята признателност за опцията за съдействие сред Съединени американски щати и България в региона на нуклеарните технологии за цивилен цели.

 

Министър на енергетиката Румен Радев акцентира значимостта на тези връзки освен на развиването на АЕЦ „ Козлодуй “ с реактор AP1000, само че и на продължаването на съдействието в образованието на фрагменти и научния продан. Той показа и новия общ план на България и Румъния за огромна водноелектрическа централа на река Дунав, като акцентира значимостта на този новаторски метод към енергийната сигурност в района.

 

Ключови тематики в диалога в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновими енергийски източници и новаторски технологии, както и ограничението на въглеродните излъчвания.

Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на Съединени американски щати със заместител помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят.

 

„ България заслужава извънредно висока оценка за свършената работа по обезпечаване на различни газови източници и коридори, най-много за това, че дърпа целия район на запад ”, съобщи Паят в диалог с министрите Василев и Радев.

 

„ Той добави, че щом нашата страна е съумяла да диверсифицира доставките, няма опрощение за останалите европейски страни. Държавният департамент на Съединени американски щати приема като добър знак обстоятелството, че България, Румъния и Гърция работят дружно по плана Север-Юг “, допълват от Министерството на финансите.

 

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР