Сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме

...
Сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме
Коментари Харесай

Кьовеши към Демерджиев: Беше проблем, че всички сигнали трябваше да минат през прокуратурата |

Сътрудничеството ни с България е доста положително, първоначално имахме прочут проблем, че всички каузи трябваше да минават през прокуратурата и получавахме единствено дребни каузи. Сега, когато тази опция е разширена, ще можем директно да обсъждаме разнообразни въпроси с органите на първа линия при определяне на закононарушения.

Това е декларирала Лаура Кьовеши - европейски основен прокурор, пред министъра на правораздаването Иван Демерджиев, представена от отрасловото ведомство.

" Това, че вие сте разширили метода на докладване, е нещо, което приветстване. По този метод можем директно да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „ Митници “. Това сигурно ще усъвършенства освен съдействието ни, само че и качеството на делата ", допълнила Кьовеши.

Кьовеши и Демерджиев са провели онлайн среща за усилване на взаимодействието между българските управляващи и Европейската прокуратура. 

На срещата са участвали още заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова, Митка Захариева, шеф на дирекция " Международно правно съдействие и европейски въпроси " и Флориан Флоров от същата дирекция. Участие са взели и Милан Ярон, основен консултант, и Теодора Георгиева, европейски прокурор.

„ След срещата ни на 10 юни Министерството на правораздаването предприе дейности за разширение на кръга от органи и за определяне на спомагателни канали за докладване на Европейската прокуратура на закононарушения “, обяснил министър Демерджиев.

Той е обърнал внимание, че вследствие на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по формирани наказателни производства - Министерството на вътрешните работи и Агенция „ Митници “. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

На 19 ноември , с цел да реши дали да изземе производствата за лично следствие. Така Европейската прокуратура ще може да взаимодейства непосредствено с полицията и митниците, без посредничеството на Върховната касационна прокуратура.

„ Вярваме, че тези дейности ще засилят съдействието сред Европейската прокуратура с българските управляващи “, споделил още Демерджиев.

Лаура Кьовеши е оценила високо напъните на екипа на Министерството на правораздаването по поставените през юни месец въпроси.

Двамата са разискали и нуждата от промени в българското законодателство по отношение на работата на Европейската прокуратура. Министерството работи интензивно по тези тематики и има подготвеност да ги даде на вниманието на 47-ото Народно заседание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР