Сателитите Sentinel дават ценна информация за състоянието на Земята(снимка: Airbus

...
Сателитите Sentinel дават ценна информация за състоянието на Земята(снимка: Airbus
Коментари Харесай

Подготвят нови сателити за следене „пулса” на Земята


Сателитите Sentinel дават скъпа информация за положението на Земята
(снимка: Airbus Defence and Space/L. Engelhardt)

Още няколко спътника ще подсилят мрежата за наблюдаване „ Коперник ”, която следи „ пулса ” на Земята. Европейската галактическа организация (ESA) към този момент е подписала контракти с промишлеността за разработка на нови спътници Sentinel.

Бъдещите спътници ще дават информация за редица – от обсега на арктическия морски лед до положението на почвите в засегнатите от суша райони на света. Очаква се галактическите апарати да бъдат пуснати към края на десетилетието.

със своите спътници Sentinel съставлява може би най-амбициозната стратегия за наблюдаване на планетата. Докато редица търговски концерни пускат по-голям брой спътници за, никой не влага в толкоз необятен набор от датчици с висока акуратност.

Нещо повече, всички данни от спътниците Sentinel са отворени и безвъзмездни за прилагане, в това число за консуматори отвън Европа, отбелязва.

Договорите, оповестени от Европейската галактическа организация тази седмица, плануват създаване на три системи, които сега са известни със следните кодови имена:

CHIME (Copernicus Hyperspectral Imaging Mission for the Environment): Хиперспектрален скeнер, който ще дава подробна информация за „ здравето ” на посевите и други растения. Главният реализатор е Thales Alenia Space (TAS) – Франция. Програмата е на стойност 455 млн. евро и ще обезпечи два сателитни модела.

LSTM (Land Surface Temperature Monitoring): Термичен инфрачервен датчик за премерване на температурата на земната повърхнина, който ще е потребен в и за прогнозиране на суша. Главният реализатор е Airbus – Испания. Общата стойност на тази стратегия е 380 милиона евро, също за два сателитни модела.

CIMR (Copernicus Imaging Microwave Radiometer): Микровълнов радиометър за премерване на температурата и солеността на морската повърхнина и. Главният реализатор е Thales Alenia Space – Италия. Бюджетът на програмата  от 495 млн. евро ще обезпечи два спътника.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР