Състоянието на водната инфраструктура калкулира над 60 процента загуби на

...
Състоянието на водната инфраструктура калкулира над 60 процента загуби на
Коментари Харесай

Състоянието на ВиК мрежата у нас води до над 60% загуби на питейна вода

" Състоянието на водната инфраструктура калкулира над 60 % загуби на вода и не сме научени да пестим този изчерпаем запас. " Това съобщи пред БНР ВиК специалистът Ганчо Димитров.

Като главен проблем Димитров уточни остарялата водопроводна мрежа, която тук-там не е ремонтирана с десетилетия. За подмяната е необходим голям финансов запас и това доста забавя дейностите по въпроса.

" Сериозните проблеми във водния бранш у нас стават настоящи, когато водата в домовете ни спре поради повреда или настане суша. ", добави ВиК специалистът.

Ганчо Димитров изрази терзание, че качеството на питейната вода се трансформира до момента в който тя доближи чешмите в нашите домове. Според него това се дължи на старите водопроводни тръби. По думите му хората избират да си купят вода за пиянство или да си наточат такава от естествени водоизточници.

" Проблемът със загубите на вода е заложен още през 60-те години, когато са проектирани и изпълнени нашите водопроводни мрежи, които за жалост до момента не са изменени. ", показа Димитров. Според него цифрата от над 60 % звучи скандално на фона на естествените катаклизми и тревожното понижаване на този запас в природата.

По думите на специалиста загубата на вода може да се позволи посредством понижаване на налягането и замяна на водопроводната мрежа в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР