Състоянието на стомашно-чревния тракт е един от основните показатели за

...
Състоянието на стомашно-чревния тракт е един от основните показатели за
Коментари Харесай

Храни за баланс на бактериите в червата ви

Състоянието на стомашно-чревния тракт е един от главните индикатори за здравето. Функцията, която имат червата, е доста по-важна от храносмилането. Причина за това е, че салдото на чревните бактерии дефинира способността на тялото да се пази от външни вредители, болести, инфекции и вируси.

Червата разграждат питателните субстанции, борят се с опитите на бактериите, алкохола, лекарствените и токсичните субстанции да разрушат здравословния статус на тялото и мозъка. До огромна степен от стомашно-чревния тракт зависи и защитната функционалност на имунната система, защото в случай че той е нарушен, защитните сили на организма спадат.

Затова е доста значимо да поставяме грижи за поддържането на здравословния баланс в червата, а това значи да се храним с потребни за червата храни. А ето и кои са те:

1. Кисело мляко

Киселото мляко е мощен прoбиотик и повода за това се крие в живите бактерии, които съдържа. Затова е значимо да го консумираме, само че би трябвало да внимаваме при избора на кисело мляко. Важно е то да не е пастьоризирано т.е. да съдържа живи дейни бактерии. В противоположен случай потребните му свойства понижават доста.

2. Орехи

 орехите са потребни за здравето на червата

Орехите са богати на фибри и други пребиотични съединения, които спомагат за растежа на положителните бактерии. Хапването на орехи оказва помощ за увеличение на количеството на лактобацилуса, който ни е нужен за набиране на несъмнено количество положителни бактерии.

3. Черен шоколад

Черният шоколад е един от най-хубавите източници на полифеноли, пребиотични антиоксидантни съединения, които спомагат за увеличение на два вида бактерии в стомаха – лактобацилус и биофидобактерии, с помощта на които поддържаме добър здравен статус.

4. Лук

Лукът е натурален източник на пребиотичен инулин, който е нужен на тялото, с цел да създава бутират. Бутиратът защищава дебелото черво, намалява холестерола и триглицеридите като по този метод усъвършенства и здравето на сърцето.

5. Червена леща

 алената леща е потребна за стомаха

Червената леща е богата на нишесте и разтворими фибри, които почистват холестерола от телата ни.

6. Ферментирали зеленчуци

Тук се включват киселите краставички, натурално консервираните чушки, туршии, камби. Всички те са доста потребни за здравето на храносмилателния тракт, защото ферментиралите артикули имат способността да усилват броя на потребните боктерии в червата.

7. Кръстоцветни зеленчуци

Броколите, карфиолът, зелето са доста потребни за червата, защото са богати източници на витамини и минерали и понижават възпалението и нездравословните патогени в червата.

8. Чесън

Чесънът е пребиотик, който предотвратява развиването на кандида и ешерихия коли в червата. Освен това оказва помощ за подобряването на положението на потребните бактерии в червата и отстранява газовете и подуването.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР