Състоянието на руския президент Владимир Путин надхвърля 2 милиарда долара.

...
Състоянието на руския президент Владимир Путин надхвърля 2 милиарда долара.
Коментари Харесай

Появи се световното разкритие: Офшорки за над 2 млрд. долара водят към Путин

Състоянието на съветския президент Владимир Путин надвишава 2 милиарда $. Голяма част от средствата са в офшорни компании в Панама, оповестява slon.ru. Това излиза наяве от данните, изнесени в следствие на Международния консорциум за проверяваща публицистика (ICIJ) и други организации, спонсорирани от Сорос.

През предходната година с немското издание Suddeutsche Zeitung се свързва източник от панамската правна компания Mossack Fonseca, която се занимава с продажба на офшорни компании. Той е дал на медията над 11,5 млн. документа, които наблюдават потока на средствата, свързани с бизнесмена Юрий Ковалчук и музиканта Сергей Родулгин.

Родулгин е непосредствен другар на съветския президент и кръстник на една от дъщерите му, акцентират създателите на следствието. Според документите, на негово име са регистрирани офшорните компании, по чиито сметки от банки в Русия, Швейцария и Кипър са постъпвали крупни суми от съветски корпорации. За регистрирането на офшорните компании в Панама пособия компанията Mossack Fonseca, а самата мрежа била издигната от банката „ Русия”.

Авторите на следствието означават, че името на президента не попада на никое място, само че получените в хода на следствието данни приказват за това, че „ приятелите” на президента са проработили милиони от покупко-продажби, които няма по какъв начин да бъдат осъществени без неговата защита.

В следствието, траяло повече от година, са взели участие над 400 публицисти и 100 издания, означават създателите.

На 28 март прессекретарят на Путин Дмитрий Песков разгласи, че в идващите дни се приготвят изявления против съветския президент, които ще съставляват "информационна офанзива ", претендираща за сензационност. За това станало ясно от журналистически запитвания, отправени към Кремъл. По думите му сходно запитване е постъпило и от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ). Тази организация се интересувала от информация за президента, както и за неговото семейство, другари от детството, за предприемачи (Ковалчук, Ротенберг), за някакви офшорни компании и за предприемачи, които Путин не е виждал с очите си.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР