Състоянието на океаните се счита за най-сигурния индикатор за промените

...
Състоянието на океаните се счита за най-сигурния индикатор за промените
Коментари Харесай

Глобалното затопляне, океаните и рекордното покачване на температурите в тях

Състоянието на океаните се смята за най-сигурния знак за измененията в климата. Те всмукват над 90% от топлината, която остава в атмосферата в клопката на парниковите газове. А по този начин температурата на водата може да бъде употребена като знак на измененията в световен проект.

Проучване, неотдавна оповестено в Американския вестник за атмосферни науки, сочи, че всяка от последните 10 години е оставяла след себе си нов връх в температурата на международния океан.

През 2019 година е бил маркиран и най-големият скок за последното десетилетие.

Затоплянето, регистрирано сред 1987 и 2019 година е четири пъти по-бързо, в сравнение с за интервала 1955-1986 година, споделят учените.

Според тях количеството топлота, което всяка година поемат океаните, е равно на 100 непрестанно работещи микровълнови фурни за всеки жив човек на планетата.

Основните терзания на учените са две.

Покачването на температурите може да докара до огромни промени в наличието и свойствата на океаните, които биха могли да афектират всеки жив организъм на планетата.

По-високата температура би могла да отстрани голямо количество морски растения и животни, и в последна сметка да трансформира океаните в мъртви зони.

Независимо дали това ще се случи или не, втората прогноза на учените е, че топлината ще продължи да топи ледовете. Това пък ще докара до повишаване на водното ниво и ще принуди над 150 милиона поданици по бреговете да потърсят нов дом преди края на този век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР