Състоянието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

...
Състоянието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит
Коментари Харесай

Света литургия и благодарствен молебен за именния ден на патриарх Неофит

Състоянието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се усъвършенства и е устойчиво, казаха Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Двамата митрополити дадоха отговор на журналистически въпроси, след като беше отслужена света Божествена литургия и признателен молебен за имения ден на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". 

" Слага Богу! Невъзможното за индивидите е допустимо за Бога. По молитвите на духовенството и на божия народ Негово Светейшество се усъвършенства и все по-добре се усеща. Отправя молитвите си за божие благословение на българския народ, за здраве, за мир, благополучие и душевно избавление. А и ние всички откровено се молим Бог да го вдигне от болничния одър и още веднъж той да застане на кормилото на Светата родна, българска православна черква ", сподели Пловдивският митрополит Николай.

Той акцентира, че персоналният празник, именият ден на първосветителя на Светата ни черква, не е единствено негов персонален празник, а е и на всички православни християни.

Стабилно е положението на Светейшия патриарх Неофит, към момента е в болница, само че се молим за неговото здраве, процъфтяване и да стане от болничния одър, с цел да продължи да управлява кораба на нашата избавителна черква, сподели Старазогорският митрополит Киприан.

По мотив на утрешното съвещание на Светия синод и на въпрос дали на следващия ден ще бъде направен описът, листата, на достоизбираемите епископи, от които по-късно ще бъде определен новият Сливенски митрополит, Пловдивският митрополит Николай сподели, че не знае какъв ще е дневният ред за утрешното съвещание на Светия синод на БПЦ-БП.

В понеделник е планувано съвещание на Светия синод, което е постоянно, само че какъв брой дни ще продължи ще зависи от дневния ред и съгласно точките, които има да се гледат на него. " За листата, съгласно Устава, се пуска писмо от краткотрайно ръководещия Сливенската епархия, по-късно Светият синод се събира и изготвя листата с претендентите ", изясни митрополит Киприан.

Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на преподобния Максим Изповедник и на страдалец Неофит.

На този ден предходният български патриарх Максим честваше своя имен ден дружно с тогавашния Русенски митрополит Неофит, който в този момент е български патриарх и Софийски митрополит. 

Светата литургия и молебенът през днешния ден бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който съслужи с Техни Високопреосвещенства: с Ловчанския митрополит Гавриил, с Пловдивския митрополит Николай, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков, и с епископите - Техни Преосвещенства: Мелнишки свещеник Герасим - основен секретар на Светия синод, Велички свещеник Сионий - свещеник на Троянския и Бачковския манастир, Белоградчишки свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Браницки свещеник Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски свещеник Исаак - втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, протойерей Владимир Тишчук - представител на съветския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, архимандрит Януарий - свещеник на Искрецкия манастир, архимандрит Стефан - от Троянската света обител, свещеници от София, както и протодяконите - Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруновски, йеродяконите -  Вартоломей и Поликарп, и дякони. 

В края на богослужението

одобрение от името на Светия синод прочете Великотърновският митрополит Григорий, който сподели: " Денят, в който честваме паметта на преподобния Максим Изповедник и на Христовия страдалец Неофит, заема особено място в празничния календар на светата ни Църква. Особената значимост на този празник у нас се дефинира от събитието, че десетилетия наред днешният ярък ден се отбелязва от Православната ни черква и като имен ден на българския патриарх: на блаженопочившия наш патриарх Максим, който в монашество беше приел името и небесното покровителство на великия Изповедник на православната религия - на преподобния Максим, а след него - на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Така двадесет и първият ден на януари е за всички нас двоен празник: ден за възхвала на двама от най-дивните Божи угодници и по едно и също време с това за молитвени благопожелания към този, който следва пред Бога за всички нас, измолвайки от Небесата берекет и мир за светата ни Църква и цялото ни родно място... ". 

" Нека в този празничен ден да усилим нашата персонална и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, посредством Неговия дивен ласкател, страдалец Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх, тъй като, като християни, добре знаем силата на молитвата и че "... молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне " (Иак. 5:15). И тъй като, още веднъж като християни, помним апостолския апел да бъдем " радостни в надеждата; в скръбта... търпеливи, в молитвата - непрекъснати “ (Рим. 12:12). Ето за какво дано през днешния ден, с едни уста и едно сърце, да се помолим още един път за Светейшия наш патриарх Неофит, да въздигнем молитвите си към Небесата и да изпросим от Всемилостивия Бог да го укрепи и да му дарува здраве, и сили, с цел да продължи архипастирското си служение в светата ни Църква, предстоейки с пред Бога за всички нас ", сподели митрополит Григорий.

Богослужението продължи повече от три часа и приключи с многолетствие за българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ-БП и за всички празнуващи през днешния ден православни християни. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР