Състезаващият се за отбора на Sky Герант Томас спечели 105-ото

...
Състезаващият се за отбора на Sky Герант Томас спечели 105-ото
Коментари Харесай

Герант Томас спечели Тур дьо Франс 2018

 Герант Томас си подсигурява успеха в Тура, Том Дюмулен завоюва предпоследния стадий  Примож Роглич завоюва кралския стадий, Герант Томас допира триумфа в Тура
Състезаващият се за тима на " Sky " Герант Томас завоюва 105-ото издание на колоездачната обиколка на Франция. За 32-годишния играч това бе първа победа в някоя от огромните три колоездачни обиколки в света - тези на Франция, Италия и Испания.

Уелсецът завърши с главната група днешния 21-ви стадий от обиколката, в който бяха изминати 116 километра от покрайнините на Париж до Шанз-Елизе. Роденият в Уелс колоездач приключи Тура с общо време от 83:17:13 часа и изпревари с 1:51 минути холандеца Том Дюмулен (Sunweb), който приключи втори.

Четикратният победител Крис Фрум (Sky) остана трети в крайното класира с закъснение от 2:24 минути от Томас, а челната шестица бе допълнена от словенеца Примож Роглич (LottoNL-Jumbo) на 3:22 минути, съотборникът Стивън Кройсвайк на 6:08 минути и представителя на домакините от Франция Ромен Барде (AG2R La Mondiale) на 6:57 минути.

Иначе победител в днешния тържествен стадий в най-престижната конкуренция е норвежецът Александър Кристоф от отбора на " UAE Emirates ", който направи доста мощен заключителен спринт в последните 500 метра и изпревари с милиметри германеца Джон Дегенколб и французина Арно Демар. Кристоф приключи с време от 2:46:36 часа, а по-малко от 15 секунди по-късно Томас мина финалната линия прегърнат с положителния си другар от детството Фрум.

В класиранията в обособените дисциплини, сходно на генералното, не настъпиха никакви съществени разбърквания по парижките улици. Победител при спринтьорите за шести път стана словакът Петър Саган от тима на " BORA ", до момента в който " крал на планините " е французинът Жулиен Алафилип от " Quick Step ", който за пръв път победи с фланелката на червени точки.

Още наслада за Франция донесе и 24-годишният Пиер Роже Латур от " AG2R La Mondiale ", който стана победител при младежите. Най-добре в отборното класиране пък се показа екипът на " Movistar ".



Още от дете геният на Герант Томас е видян, вследствие на което той е записан в Олимпийската академия на английското колоездене. През 2006 година уелсецът стартира да тренира в тима на " Saunier Duval-Prodir ".

През 2007 година колоездачът подписа контракт с " Barloworld ". На международното състезание, извършено в Палма де Майорка, той завоюва златен орден в екипното гонене.

Година по-късно със своите съотборници той повтаря този резултат. Тези триумфи разрешиха на британците да бъдат определени за Олимпийските игри през 2008 година в Пекин, където станаха олимпийски първенци.

През 2010 година той се мести в " Sky ". През юни същата година става английски първенец в груповата конкуренция. В " Тур дьо Франс " 2010 от 3 до 6 стадий носи бялата фланелка на най-хубав млад колоездач.

През 2013 година на С=световното състезание по пътищата във Флоренция, тимът на " Sky " с Томас в редиците си печели бронзовите медали.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР