Съставка в бирата, различна от алкохола, стимулира центъра на възнаграждението

...
Съставка в бирата, различна от алкохола, стимулира центъра на възнаграждението
Коментари Харесай

Бирата подобрява настроението не заради алкохола

Съставка в бирата, друга от алкохола, подтиква центъра на възнаграждението в мозъка, откри ново проучване. Хорденинът, който се съдържа в бирата и малцовия ечемик, подтиква допаминовите рецептори в мозъка по същия метод, по който и допаминът. Допаминът е невротрансмитер, обвързван с възприятието на заплащане, което стимулира държанието ни. Той ни кара да консумираме дадена храна или напитка дълго откакто сме се заситили.

Заключенията идват от проучване, която обгръща база данни от над 13 хиляди химични субстанции, с цел да откри тези, които подтикват рецепторите на допамина.

„ Беше ненапълно изненадващо, че вещество в бирата задейства рецепторите на допамин D2, изключително в случай, че не бяхме фокусирани върху стимулантите измежду питателните артикули “ – споделя проф. Пишецридер, един от създателите на проучването.

Сега учените мерят дали резултатът на хорденина е задоволителен, с цел да дава отговор за подобряващите настроението свойства на бирата. Хорденинът за в бъдеще може да се трансформира в по-траен способ за справяне с разнообразни проблематични положения, в сравнение с усилването на равнищата на допамин.

Медикаментите, които подтикват нивото на допамин могат да се употребяват за лекуване на необятен обсег от болести – от Паркинсон до шизофрения.

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР