Съставителите на първата обща енциклопедия Българска енциклопедия“ от 1936 г.

...
Съставителите на първата обща енциклопедия Българска енциклопедия“ от 1936 г.
Коментари Харесай

Навършват се две юбилейни дати от рождението на съставителите на първата обща „Българска енциклопедия“

Съставителите на първата обща енциклопедия „ Българска енциклопедия “ от 1936 година – братята Иван и Никола Данчови, бележат две юбилейни рождени дати, припомня директорът на Регионалната библиотека „ Христо Смирненски “ в Хасково Анна Щилянова пред Българска телеграфна агенция.

Това са 135 години от рождението на Иван Данчов, роден на 1 декември 1888 година, и 145 години от рождението на Никола Данчов, роден на 4 декември 1878 година Информация за годишнините библиотеката е споделила както на формалната си интернет страница, по този начин и на страницата си във Facebook.

Братята Данчови са български лексикографи, синове на бележития възрожденски художник Георги Данчов-Зографина. 

Освен в съавторство те имат и персонално авторство на разнообразни издания, част от които също участват във фонда на Хасковската районна библиотека. Сред тях са двутомната „ Българска енциклопедия А-К “ и „ Българска енциклопедия Л-Я “ от 1992 година и 1993 година, както и „ Френско-български речник с акценти “ на Иван Данчов от 1939 година

За енциклопедията от 1936 година от библиотеката разясняват, че съдържа 35 000 публикации. В нея са обяснени събития, феномени, понятия от разнообразни области на знанието, латински и други изрази, литературни творби и други Разработени са биографични публикации за доста българи и чужденци, публикации за селища и други обекти. Изданието е онагледено с рисувани портрети и картини, изясняват от библиотеката. И допълват, че съставителите са употребявали материали, предоставени от Българска академия на науките, от Народната библиотека в София, библиотеката на Министерството на външните работи и на изповеданията, публични издания и писания на непознати учени и енциклопедисти.

В предговора братята пишат, че са се стремили към цялост, само че ”при всички тези наши грижи обаче, като всяко човешко дело, и нашата Енциклопедия не ще е съвършена. Нека единствено не се не помни, че не беше лека задачата ни. ”

Никола Данчов (4 декември 1878  – 09 август 1956 ) приключва компетентност „ Славянска лингвистика ”в Софийския университет и специализира в Петербург, Виена и Лозана. До 1926 година учителства в София. Сътрудничи на списанията  „ Мисъл ”,  „ Български обзор ”, на вестниците  „ Развигор ”,  „ Литературен фронт ” и други Автор е на сборниците с разкази  „ Дъждовни дни " (1901),  „ Когато слънцето захождаше " (1911),  „ Ева " (1923) и  „ Родната стряха " (1935). Автор е на пиеси и голям брой публикации за чистотата на българския език.

Иван Данчов (1 декември 1888 – 20 октомври 1960) приключва компетентност „ Френска лингвистика ” във Франция. Работи в Дирекция на печата към Министерството на външните работи, а след 1944 година става секретар на министерството. Съветник на българските делегации в Букурещ и Атина. Под името Ив. Д. Славянов издава " Правописен речник на българския литературен език " (1938 г.). През 1954 година взаимно с брат си разгласява ново допълнено издание на правописния речник. Автор е на " Френско-български речник " (1939 г.), " Чужди думи в българския език " (1944 г.). Иван Данчов има принос и към съставянето на  „ Кратка Българска Енциклопедия в 5 тома " (1963-1969г.).

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР