Съставеното от технократи ново служебно правителство на Словакия загуби задължителния

...
Съставеното от технократи ново служебно правителство на Словакия загуби задължителния
Коментари Харесай

Служебното правителство в Словакия падна след неуспешен вот на доверие

Съставеното от технократи ново служебно държавно управление на Словакия загуби наложителния избор на доверие в Народното събрание,, заяви Асошиейтед прес.

Президентът Зузана Чапутова, пред която 15-членният кабинет на премиера Людовит Одор постави клетва на 15 май, в този момент би трябвало да го разпусне.

Държавният глава обаче има намерение да изиска от държавното управление да остане, с лимитирани пълномощия, до предварителните избори на 30 септември и съставянето на постоянно държавно управление. Това заяви след несполучливия избор на доверие президентската канцелария. Кабинетът на технократите беше формиран със задачата да провежда изборите.

В пленарната зала на 150-местния парламент участваха 136 депутати, а държавното управление загуби вота с 43 против 34 гласа.

Словакия е без постоянно държавно управление от декември, когато обединението, ръководена от някогашния министър председател Едуард Хегер падна след избор на съмнение, импортиран от опозицията след месеци на политическа рецесия.

 Правителството на Словакия изгуби избор на съмнение поради проруска левица Правителството на Словакия изгуби избор на съмнение поради проруска левица

Чапутова в началото изиска от Хегер да остане отпред на служебно държавно управление до предварителните избори, само че откакто, Хегер също се отдръпна и президентът назначи служебно държавно управление от технократи.

В Словакия по закон освен постоянните, само че и служебните държавни управления би трябвало да получат избор на доверие от Народното събрание до 30 дни от съставянето си.

Чапутова сподели, че за лимитираното време, с което разполага новото държавно управление, то би трябвало да концентрира вниманието си върху това да стабилизира обстановката в Словакия, да приготви бюджета за следващата година и да провежда изборите.

Кабинетът на Хегер беше корав покровител на Украйна и удовлетвори всички нейни претенции за даване на оръжие. Братислава даде на Киев 13-те си руски изтребителя " МиГ-29 " и единствения си зенитно-ракетен комплекс " С-300 ".

Правителството на Одор продължи тази политика, само че някои опозиционни водачи като някогашният популистки министър председател Роберт Фицо, са срещу военната помощ за Украйна и европейските наказания против Русия.

Фицо и лявата му партия " Смер - обществена народна власт " са любимец за спечелването на идните избори съгласно последните изследвания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР