Състав на Апелативния съд във Варна е отменил изцяло оправдателната

...
Състав на Апелативния съд във Варна е отменил изцяло оправдателната
Коментари Харесай

Доживотен затвор за мъжа, убил възрастен бездомник

Състав на Апелативния съд във Варна е отменил напълно оправдателната част на присъдата на 46-годишния обвиняем Валери М. за умишленото ликвидиране на друмник, осъществено в съучастничество с Димитър Д. Първата правосъдна инстанция призна за отговорен 58-годишния Димитър за умишленото ликвидиране на 63-годишния скитник Иван, осъществено с особена свирепост и по изключително непосилен метод, като го осъди на 19 години отнемане от независимост при непоколебим режим.

Съучастникът му Валери обаче бе оневинен от първата правосъдна инстанция, която го призна за отговорен единствено за лека телесна щета, макар че е работил по време на закононарушението при изискванията на рисков рецидив след изтърпяване на двегодишна ефикасна присъда за друго закононарушение.

Недоволна от оправдателната присъда на Валери, Окръжната прокуратура във Варна внесе митинг в Апелативния съд, който бил поддържан и от представителя на Апелативната прокуратура.

В правосъдно съвещание въззивната инстанция анулира напълно оправдателната присъда на Валери, като го призна за отговорен за жестокото ликвидиране и му наложи наказване пожизнен затвор.
Спрямо съучастника му Димитър Апелативният съд удостовери напълно наложеното наказване от Варненския областен съд – отнемане от независимост за период от 19 години.

Двамата подсъдими водели бездомнически живот във Варна. Роденият в русенско село Димитър дошъл във Варна през 2013 год. Изкарвал прехраната си посредством милостиня пред катедралния храм и спял в подлеза. 46-годишният Валери пристигнал във Варна през 2016 год. от Австрия, където работел. Запознали с 63-годишния Иван посредством различен друмник, който нощувал при него през зимата в зарязан градеж, покрай гарата във Варна. Иван прибрал в изоставения градеж и останалите бездомници.

В интервала от 6 януари до 12 януари 2017 година четиримата мъже излезли сутринта от убежището си в градежа и всеки тръгнал да прави работата си – едни по казаните за боклук, други – по пазара при търговците. След като пил, Иван се почувствал зле и се върнал да си почива в градежа.
Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери считал, че му дължи Иван. Разправията тръгнала и поради разхвърляните движимости из помещението.
Тогава Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия на дюшек на земята собствен хазаин. Нанасяли удари по тялото и главата на Иван. От ударите бастунът на Димитър се счупил.

Следващите пет-шест дни ден тримата траяли с нормалните за скитническия им живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил завит в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното равнище на градежа, цялостно с вода. Изчезването на възрастния човек направило усещане на търговците от пазара, на които той помагал против дребни суми.

На 12 януари 2017 година полицейски чиновници направили рутинна инспекция на населяваното от скитниците помещение. Така било открито, че Валери е разгласен за търсене в Австрия. Той бил арестуван и отведен в Първо районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи. Същите полицейски чиновници ревизирали изоставения градеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван, който в този момент липсвал.

На 20 януари 2017 година подсъдимият Димитър не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития Иван било извадено с водолаз от наводненото подземно равнище на изоставения градеж.

Присъдата на Апелативния съд предстои на касационна инспекция пред Върховен касационен съд.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР