Съсредоточени ли са в ръцете на един човек всички власти,

...
Съсредоточени ли са в ръцете на един човек всички власти,
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: БСП трябва да обясни на своите как ще влезе в коалиция с екзекуторите си

Съсредоточени ли са в ръцете на един човек всички управляващи, значи тирания, счита математикът и избирателен специалист
„ Българска социалистическа партия би трябвало да изясни по какъв начин по този начин, след всичко, което се случи, би трябвало да влезе в една коалиция със своя екзекутор. Нещата са много сложни. Плюс това, да не забравяме и шефа на Има Такъв Народ, човек с много волатилни изявления. Той първо беше изрично срещу да взе участие дружно с някои хора от „ Продължаваме промяната “ дружно, след това сподели, че ще ги поддържа. Изобщо там нещата са малко… аз не мога да ги дефинира, те не са чисто политически. Така че има и съществени съображения за това да няма държавно управление, което към този момент значи дефинитивно затъване в някакво тресавище. Много зависи от големия външен напън, който ще се окаже върху нашата политическа класа. За страдание, ние сме сега под двойна преса – под съветска и американска, и тук ще се види в действителност кой терен има преимущество. “ Това съобщи математикът проф. Михаил Константинов пред „ Фокус “.

По думите му все още няма данни за подправяне на изборите.

„ Аз разгадавам ЦИК доста скоро да разгласява резултата от инспекцията на машинните протоколи с преброените разписки. Защото тук желая да напомня, че още нямаме отчет за тази инспекция от изборите на 11 юли, когато имаше контролно броене за 1343 машини. Сега би трябвало за към 12 000 машини да имаме броене на разписките и надлежно машинният протокол, който към този момент е прочут, и след сравняването на тези две бази данни може да се каже, дали има основни разлики сред тях, и по-точно разлики, които са от създание да трансформират изборния резултат.

Според Михаил Константинов разминаването в прогнозите на социолозите с окончателните изборни резултати е доста неприятно, тъй като без значение от аргументите, то работи по посока на стесняване на доверието в изборния развой.

„ Ще напомня една преживелица от близкото минало. 2019 година избори за кмет на София, втори тур, състезават се госпожа Фандъкова и госпожа Манолова. През целия ден екзит полът дава разлика 12-13 пункта. В момента, в който стартират паралелните преброявания, т.е. броенето на протоколите, разликата пада на 5-6 пункта и по този начин остава до края. Това докара до доста сериозна полемика, по какъв начин е допустимо такова нещо, като имате поради, че по принцип екзит половете в България са относително точни. Тогава се оказа един доста забавен феномен. Привържениците на градската десница гласоподават всеобщо за госпожа Манолова, само че ги е позор от това гласоподаване и не смеят да си го признаят, даже в тайната анкета, която организират анкетьорите от съответните организации. Т.е. те гласоподават за госпожа Манолова, само че на анкетьорите споделят, или по-скоро не споделят, а попълнят една бюлетинка, в която означават, че са дали своят вот за госпожа Фандъкова, тъй като те са десни хора по душа и това изменничество, което са направили в изборната секция, желаят оптимално бързо да го не помнят. Т.е. виждаме един феномен, когато има позор от гласуването, и този позор в действителност е довел до неверните анкети. Така че аз позволявам и този феномен тук да го има, тъй като примерно един последовател на десницата, обичаен, един последовател на левицата, обичаен, които в деня на избора гласоподават за новата партия, т.е. то не е и партия, а е някакво образувание, тях ги е позор от това нещо, неловко се усещат и споделят, че са дали своят вот примерно за своята партия, а това не е правилно. Така че, има го и този доста забавен феномен, който понякога поражда в такива рискови обстановки, когато хора се отхвърлят от досегашните си политически желания “, счита той.

По думите на проф. Константинов е явно, че на хората им е писнало от обичайните политически субекти, които до неотдавна бяха квалифицирани като леви и десни, а се оказва, че не са нито леви, нито десни.

„ Има явно отлив от поддръжката за тях. Освен това групировката „ Демократична България “ от дълго време не е дясна групировка, тя е по-скоро ляволиберална, защото две от нейните съставни елементи във всеки случай не са десни политически субекти. ГЕРБ се е свил до твърдото си ядро – това се вижда от резултата. За другите партии – какво да ви кажа, понесоха колосални вреди, някъде два пъти и половина понижаване на поддръжката. При ГЕРБ също има значителен спад, само че относително минимум изгубиха, до момента в който примерно има и подобен феномен – гласуването в чужбина, което е извънредно време да се каже какъв е същинският резултат от това гласоподаване. От гласуването в чужбина Движение за права и свободи завоюва шест мандата, „ Възраждане “ завоюваха един мандат и „ ИТН “ завоюваха един мандат. Съответно дайте да забележим, кои са огромните губещи. ГЕРБ загуби 4 мандата, Българска социалистическа партия изгубиха 3 мандата и, парадоксално, „ Продължаваме промяната “ изгубиха 1 мандат от гласуването в чужбина, макар че имаха 47 000 гласа. Това е един подобен феномен, който е добре да се разбере. За да има въздействие вотът от чужбина, би трябвало да станат две неща: първо – да е задоволително солиден този избор и второ – да е доста друг като съразмерност от вота в страната. Ако в чужбина хората гласоподават както в страната като съразмерност, нищо не се трансформира с техния избор. Пример – 2017 година отново имаше гласоподаване в чужбина, по-малко, само че го имаше, само че то повтори вота в страната като съразмерност и по тази причина нула мандата бяха разместени. Сега пропорцията за Движение за права и свободи в чужбина е колосално друга от тази в страната и по тази причина те завоюваха 6 мандата.

Според проф. Константинов една от главните аргументи за ниската изборна интензивност е страхът от машините и това, че Бойко Рашков е съумял да изплаши към 100 000 жители на махалите, т.е. така наречен цигански гласоподаватели и те не избягали да гласоподават. Останалите 550 000 гласоподаватели просто се уплашиха от машинния избор. Аз познавам доста възрастни хора, интелигентни, с акъла си и така нататък, доста дейни политически, които просто споделиха: нас ни е боязън да не се изложим с тази технология и не излязоха да гласоподават. Така че машините унищожиха половин милион гласове на рационални български гласоподаватели “, безапелационен е той.

По думите му шансът да се сформира държавно управление е 60 на 40, т.е. малко повече от половината е шансът.

„ Но има доста тежък проблем, несъмнено. Тук, както знаете, държавно управление може да се сформира от 4 партии – Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, които общо имат 134 гласа, само че ми е доста забавно, по какъв начин хората от Демократична България ще обяснят на десните гласоподаватели, в случай че в действителност са десни, това, че влизат в очевидна коалиция с наследниците на някогашната Комунистическа партия, които избиха българската интелигенция след 9 септември 1944 година А без гласовете на Демократична България не става, тъй като единствено Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ имат 118 мандата и не могат да създадат същинска коалиция. Освен да създадат коалиция на малцинството, несъмнено, и да търсят непрестанно поддръжка или от Демократична България, или от Движение за права и свободи и т.н “, счита проф. Константинов.

„ Досега опитът демонстрира, че който е влезнал с преимущество в балотажа, той го е спечелил. Така са шестте президентски избора досега. Тук има някои спомагателни фактори, които ще оказват помощ на господин Герджиков. Това е разколът в Българска социалистическа партия, това са всички тези разправии, които се случват, нещата, за които аз ви приказвах сега. Битката ще бъде доста, доста оспорвана, бих споделил. Ще изчакаме да забележим и този спор, който се чака, т.е. тези диспути в четвъртък, тъй като си припомням за едни други диспути, които оказаха въздействие на президентското съревнование през 2001 година. Изобщо поисквам на българския народ да направи верния избор, тъй като мисля, че към този момент нямаме право да бъркаме. Ако дадем цялата власт в ръцете на един човек, ще стане много ужасно. Това дори от най-общи съображения не би трябвало да се позволява. Принцип на демокрацията е да се разделят управляващите. Още Монтен го е споделил и такива теоретици на демокрацията – постоянно са желали управляващите да бъдат разграничени. Защото съсредоточени ли са в ръцете на един човек, това значи тирания. И не знам дали от това имаме потребност в моментна “, сподели още проф. Константинов.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР