Съсловната организация на лекарите обвини във вторник Националната здравноосигурителна каса

...
Съсловната организация на лекарите обвини във вторник Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Лекарският съюз обвини НЗОК в “административен тормоз“ над болниците

Съсловната организация на лекарите упрекна във вторник Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в “административен тормоз “ над лечебните заведения поради течащите инспекции в тях. Острата реакция на Българския лекарски съюз (БЛС) идва единствено ден откакто НЗОК разгласи, че е разкрила фиктивни действия в “Пирогов “, поради което.

“БЛС се опълчва на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани интензивно с лекуването на пациенти с Covid-19 през миналата тежка и сложна година и половина. В централата на съсловната организация има постъпили голям брой сигнали от лечебни заведения в цялата страна за тенденциозни, всеобщи инспекции и претенции за възобновяване на средства в изискванията на пандемия по официални аргументи: неспазен логаритъм на лекуване, регистриран пациент с антигенен тест, а не с PCR и др “, споделят от БЛС.

В мнението си БЛС не засяга съответно “Пирогов “, само че прави препратки към някои от откритите нарушавания там и към това, че се тормозят лечебни заведения, изнесли главната тежест в битката с Covid-19. Самата болница “Пирогов “ има посланичество в управата на БЛС в лицето на неврохирурга проф. Николай Габровски, който е зам.-председател на |БЛС.

Основната защитна теза на БЛС е, че в изискванията на епидемията лечебните заведения са финансирани по антикризисна мярка, която им гарантираше, че ще получават всеки месец най-малко 85% от бюджетите си, без значение от броя на лекуваните пациенти . Т.е. не се е налагало лечебните заведения да симулират активност, с цел да получават пари, защото парите им бяха обезпечени като отплата за спрения планов банкет и това, че лекуваха главно пациенти с Covid-19.

“Нещо повече: в нито един нормативен документ не беше написан механизъм, който по някакъв метод да преглежда опцията за наказателно възобновяване на тези средства “, споделят от БЛС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР